Sri Lanka: Historiska nedskärningar i försvaret


Militärer framför ett flygplan.
Antalet anställda inom försvaret ska halveras till 203. Foto: U.S. Indo-Pacific Command/ Master Sgt. Cohen A. Young

Sri Lankas regering ska skära ned på kostnaderna för försvaret i ett försök att hantera landets svåra ekonomiska läge. Personalstyrkan ska halveras till 2030. 

I ett försök att hantera det svåra ekonomiska läget har Sri Lankas regeringen beslutat att skära ned på försvarsutgifterna

Det handlar om direkta nedskärningar och omfördelning av resurser. Personalstyrkan ska minskas från drygt 200 000 till 100 000 anställda till 2030 och fokus ska läggas på utveckling och effektivisering av militären. Sri Lanka har historiskt haft stora militära utgifter på över två procent av BNP.

Landet har drabbats hårt av inflationen med skyhöga matpriser och allvarlig brist på både bränsle och medicin. Dessutom tyngs ekonomin ytterligare av stora skulder och regeringen meddelade i veckan att de knappt har råd att betala ut löner och pensioner till anställda i offentlig sektor. 

Regeringen har höjt skatterna och infört en rad andra åtgärder för att säkra ett krispaket från Internationella valutafonden (IMF) på 2,9 miljarder dollar för att komma ut ur det akuta ekonomiska läget. 

Lånet hänger på att Sri Lanka får hjälp från sina två största bilaterala långivare, Indien och Kina. Indien har skrivit till IMF och sagt att de är villiga att stötta Sri Lanka genom att erbjuda lättnader i krav på återbetalning av de pengar som Indien ligger ute med. 

Kina har inte varit lika samarbetsvilliga men har gått med på vissa lättnader. The Export-Import Bank of China har erbjudit Sri Lanka att skjuta upp återbetalning landets skulder med två år. Huruvida det räcker för att garantera IMF:s krispaket är ännu oklart. 

Kajsa Sörman

Läs mer

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.