Peru: 59 döda i våldsamma protester


Protester i Lima, Peru, december 2022. Foto: Wikimedia Commons

59 personer har fått sätta livet till under flera veckors demonstrationer till stöd för den avsatte presidenten Pedro Castillo. Demonstranterna visar inga tecken på att lämna gatorna.

59 personer har avlidit i samband med protester som har pågått sedan december förra året och ytterligare tusentals personer från ursprungsbefolkningar i Perus högland är på väg till huvudstaden.

Demonstranterna kräver att den nytillsatte president Dina Boluarte ska avgå omedelbart och att det ska utlysas nyval till nu i vår. De vill också att hennes föregångare, president Pedro Castillo, ska släppas ur häktet och de vill ha en ny konstitution. Guvernörerna i de södra regionerna Puno, Cusco och Apurimac har också krävt sittande presidentens avgång.

Castillo som valdes till president 2021 har under hela sin presidentperiod varit ifrågasatt av den politiska eliten i landet och arresterades förra månaden efter att ha försökt upplösa kongressen. Han hade även försökt införa undantagslagar för att slippa att ställas inför riksrätt då han utreds för uppror och konspiration.

Castillos anhängare, varav de flesta är fattiga och bor långt ut på landet, protesterade bland annat genom att bränna regeringsbyggnader, blockerade motorvägar och ockupera flygplatser. De menar att anklagelserna mot den tidigare presidenten beror på att han kommer från en fattig bakgrund och är en del av ursprungsbefolkningen.

Regeringen har utlyst undantagstillstånd i Lima och tre andra regioner. Detta ger armén möjlighet att ingripa för att upprätthålla ordningen och sätter flera konstitutionella rättigheter ur spel, inklusive mötes- och rörelsefriheten.

De mest intensiva protesterna sker i Juno som ligger nära Bolivia. Vid flygplatsen i Juliaca har 14 personer dött i sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter.

I mitten av januari dog 19 personer under en demonstration, vilket var den dödligaste konfrontationen mellan civila och väpnade aktörer i Peru på minst två decennier. Arton av de döda var civila som sköts ihjäl. Men trots att protesterna varit som omfattande har uppmärksamheten i världen utanför landet varit liten, något som Latinamerikakorrespondenten Henrik Brandão Jönsson lyfte fram i Global Podd avsnitt 122.

Parlamentet har tidigarelagt nästa val från 2026 till april 2024 för att minska oron i landet. President Boluarte ska lämna över makten till segraren i valet.

Peru är världens näst största silverproducent, bara Mexiko är större. Nu, när hela städer har stängts på grund av massprotester riskerar situationen i det lamslagna landet att få ekonomiska konsekvenser för omvärlden.

Flera länder i Latinamerika är drabbade av liknande problem med demokratier på tillbakagång. I Peru hade man stora förhoppningar på vänsterpresidenten Castillo innan han ställdes inför riksrätt i december.

Utvecklingen har också lett till ett diplomatiskt kaos med konflikter mellan flera länder i Latinamerika. Peru har utvisat Mexikos ambassadör efter att Castillos familj erbjudits asyl i Mexiko. Peru har även förbjudit Bolivias före detta president Evo Morales att resa in i landet av rädsla för att han ska driva på för ökade protester.

Tomas Nordberg

Läs mer

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.