Iran: Hovrättsförhandlingar inleds om folkrättsbrott


Från protesterna utanför tingsrätten, .Morteza Sadeghi med bilder på vännerna som avrättades. Foto: Petter Bolme.

Den 11 januari påbörjas hovrättsförhandlingarna mot den livstidsdömde iraniern Hamid Noury som tingsrätten fann skyldig till brott mot mänskligheten. Samtidigt inleder exiliranier från hela Europa en protest för att stoppa de planerade avrättningarna av demonstranter i Iran.

Det var i juli 2022 som Hamid Noury dömdes i Stockholms tingsrätt för deltagande i avrättningar av ett mycket stort antal politiska fångar i Iran sommaren 1988, efter att en fatwa hade utfärdats av Irans högste religiöse ledare. Hamid Noury var assistent till biträdande åklagaren vid fängelset Gohardasht i Karaj utanför Teheran. Han dömdes för grovt folkrättsbrott och mord. Nu har domen överklagats och därmed inleds hovrättsförhandlingarna.

Hundratals iranier bosatta i Sverige kommer tillsammans med tillresta iranier från andra delar av Europa att demonstrera utanför domstolen med början den elfte januari och fortsätta med det fram till och med den sista rättegångsdagen.

Hovrättsförhandlingen inleds samtidigt som dussintals unga demonstranter riskerar dödsdomar i Iran efter att ha gripits under det uppror som pågått oavbrutet under de senaste fyra månaderna. Den iranska regimen har redan hängt fyra fängslade demonstranter, varav två den sju januari. De som idag står bakom våldet mot demonstranterna, däribland högsta ledaren Ali Khamenei och president Ebrahim Raisi, var också direkt inblandade i massakern 1988. 

Därmed finns det en direkt koppling mellan det som hände 1988 och utvecklingen idag. 

Hamid Noury är den första regimtjänsteman som har ställts inför rätta för sin roll i massakern 1988. Flera överlevande från 1988 års massaker, som är målsägande i Nourys fall, kommer till Stockholm från andra delar av Europa den elfte januari. 

– Det internationella samfundet kan göra mycket för att få slut på den straffrihet som samma människor åtnjutit under alltför lång tid. Det är dags att de hålls ansvariga och rättvisa skipas. Demonstranterna som planeras att avrättas riskerar att gå samma öde till mötes som offren för 1988 års massaker, säger Shahin Gobadi från Irans nationella motståndsråd i Paris och en av de som organiserar protesterna.

Shahin Gobadi vill även att den iranska regimen som en helhet utpekas som en terroristgrupp. Han menar att de ska hållas ansvariga för brott mot mänskligheten och att alla diplomatiska förbindelser med regimen avbryts.

– Det är helt uppenbart att iranier från alla samhällsskikt vill att regimen ska bort. Det är dags för världen att ställa sig på iraniernas sida och på frihetens sida, fortsätter Shahin Gobadi.  

Han vill att omvärlden erkänner det iranska folkets rätt att försvara sig och att EU agerar hårdare.

–  Nu är det dags för FN, EU, Storbritannien och det internationella samfundet att införa kraftfulla sanktioner mot regimen, menar Shahin Gobadi.

Tomas Nordberg

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.