DRK: Rebellgrupp tar nya områden 


Soldater i och civila samtalat framför ett hus och en palm.
FN:s fredsbevarande insats MUNUSCO har verkat i DRK sedan 2010.

Rebellgruppen M23 har tagit nya områden i östra Demokratiska Republiken Kongo (DRK) då kongolesiska militären av ”strategiska skäl” dragit tillbaka sina trupper. FN har fördömt rebellgruppens agerande och skriver att över 450 personer sökt skydd på deras militärbas.

Det var sent på torsdagen 26 januari som rebellgruppen M23 tog kontroll över staden Kitshanga i östra DRK efter att under veckan ha gått in i flera närliggande byar. DRK:s militär säger till Al Jazeera de drog sig tillbaka från Kitshanga av strategiska skäl för att skydda civilbefolkningen från strider i staden. 

Liknande uttalanden kommer från M23 som säger att de kände sig tvungna fortsätta sin framfart för att stoppa regeringens attacker på civilbefolkningen och hindra ett folkmord.

450 000 på flykt
Striderna mellan den Tutsi-ledda rebellgruppen M23 och militären har pågått i östra DRK kring provinshuvudstaden Goma sedan i maj 2022 och över 450 000 människor har tvingats på flykt. Konflikten har också utlöst en politisk kris med grannlandet Rwanda som mot sitt nekande anklagas för att stötta gruppen. 

Efter misslyckade fredssamtal i november 2022 meddelade rebellgruppen att de kunde överväga att dra sig tillbaka på villkor att de fick träffa och samtala med fredsmäklaren Uhuru Kenyatta, något som inte har förverkligats. 

FN fördömer M23
FN:s fredsbevarande styrka i DRK, MONUSCO, fördömer M23:s agerande och skriver på twitter att över 450 personer sökt skydd på deras militärbas. 

Denis Mukwege, mottagare av Nobels fredspris för sitt arbete på Panzisjukhuset i östra DRK, berättade för Global Bar Magazine i en intervju i början av januari hur verksamheten påverkas av striderna i området.  

Denis Mukwege uppmanade i intervjun Sverige och det internationella samfundet att agera. Han vill se sanktioner mot Rwanda som anklagas för att stötta rebellgruppen M23.

Kajsa Sörman

Läs mer

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.