Botswana: HIV-drabbade mammor föder friska barn


Ett litet barn i blå tröja som tittar in i kameran.
Med rätt behandling överförs inte HIV mellan mor och barn. Foto: Världsbanken.

Botswana kan bli det första landet i Afrika som lyckas stoppa HIV-överföring mellan mor och barn. Utvecklingen beskrivs som banbrytande av WHO då landet på lite över 20 år lyckats minska andelen smittade barn från 40 till en procent.

HIV är ett utbrett problem i Botswana och runt 20 procent av den vuxna befolkningen är drabbade. Det handlar till stor del om unga kvinnor som riskerar att överföra HIV till sina ofödda barn, men detta mönster är på väg att brytas, det rapporterar The Guardian.

Sedan 1999 har fler och fler gravida valt att testat sig för HIV och om de visat sig vara positiva har de erbjudits behandling under graviditeten. Efter förlossningen har deras spädbarn också behandlats under sex veckor och detta har lett till vad WHO beskriver som en banbrytande utveckling.

Graden av överföring mellan mor och barn, som 1999 var 40 procent, hade förra året sjunkit till en procent. I sju av Botswanas hälsodistrikt föddes inga barn drabbade av HIV under förra året.

Redaktionen

Läs också

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.