Tichanovskaja: ”Ryssland håller Belarus fånge”


Svetlana Tichanovskaja i Stockholm. Foto: David Isaksson

– Framtiden avgörs i vår region, på slagfälten i Ukraina och i det underjordiska motståndet i Belarus. Det handlar om hela världens demokratiska framtid. Det säger den belarusiske oppositionsledaren och tidigare presidentkandidaten Svetlana Tichanovskaja som just nu är i Stockholm.

2020 segrade oppositionens kandidat Svetlana Tichanovskaja av allt att döma i presidentvalet i Belarus. Men regimen slog tillbaka, tusentals fängslades och många fler tvingades i exil. Trots detta fortsätter motståndet:

– För två år sedan reste sig i människor i Belarus i protest mot en totalitär regim. De vill ha självrespekt, demokrati, frihet och leva i ett oberoende och rikt land. 2020 röstade Belarus för framtiden – det var ett beslut som oroade både Putin och Lukajsenka som villa göra Belarus till en plats från vilken de kunde skjuta missiler mot Ukraina, och därför slog regimen tillbaka, brutalt. Det vi nu ser är den värsta repressionen som vårt land upplevt sedan Stalin-eran, säger Svetlana Tichanovskaja.

Men trots detta har protesterna inte upphört. Motståndet mot kriget fortsätter också i Belarus. Cyberaktivister delar data från regimens databaser och järnvägspartisaner utför sabotage mot de ryska truppförflyttningarna. 

– Partisaner delar information om hur ryska trupper rör sig i landet. En av dem ställdes inför rätta igår och riskerar nu tjugo års fängelse. Men viktigaste av allt – många belarusier kämpar sida vid sida med Ukraina i försvaret, hittills har minst 17 Belarusier förlorat livet i den kampen, konstaterar Svetlana Tichanovskaja.

10 000 ryska soldater
Idag finns det ca 10 000 ryska soldater i Ukraina. Det viktiga är därför att visa att Belarus inte är Ukrainas fiende. Tvärtom så hänger kampen i de två länderna nära ihop:

– Putin ser inte Belarus och Ukraina som oberoende länder, för honom är vi bara kolonier som han kan använda. Ryssland håller vårt land fånge. Ibland tror jag att om den demokratiska revolutionen segrat 2020 så hade kriget i Ukraina inte startat. Våra länder hänger nära ihop: det blir inget säkerhet i Ukraina så länge Belarus inte är fritt och tvärtom – Belarus kan aldrig bli fritt så länge Ukraina inte är säkert, fortsätter Svetlana Tichanovskaja.

Sverige har under mer än tjugo år gett ett omfattande bistånd till Belarus och Svetlana Tichanovskaja riktade ett stort tack till alla som stött landet genom året. Inte minst därför är det viktigt att stödet fortsätter:

Samtidigt som sanktionerna mot regimen måste fortsätta behöver de som kämpar mot regimen få ert fortsatta stöd. Uppmuntra motståndet, ge stöd till de som släpps från fängelser, de som flyr, stöd oberoende medier och organisationer – bygg nätverk och samarbeten med de företag som drivs av belarusier i exil så att de kan utvecklas vidare den dag de kan återvända!

Regimens propaganda hävdare att väst övergett människorna i Belarus, därför är det så viktigt att stödja och uppmuntra de som gör motstånd. Människor som kämpar måste känna att de har stöd av er för att orka i sitt motstånd. Därför är det viktigt att se en skillnad mellan människor i Belarus och regimen, konstaterar vetlana Tichanovskaja:

– Vi vet att inga andra än vi själva kan förändrada vårt land, det är bara vi som kan bygga upp vår demokrati. Men ert stöd är oerhört viktigt om vi ska kunna uppnå detta, fortsätter Svetlana Tichanovskaja.

David Isaksson

läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.