”Made in Belarus” – politiska fångar tillverkade varor för IKEA


Montage av en man i kostym med grått hår, mustasch och kavaj och färgglada flaggor med texten IKEA.
IKEA har verkat i Belarus sedan 1999.

Flera av IKEA:s partners i Belarus producerar varor i regimens ökända fångläger enligt rapporter från nyhetssajten Disclose och organisationen Earthsight. IKEA skriver i ett pressmeddelande att de ser allvarligt på uppgifterna.  

Minst tio av IKEA:s belarusiska samarbetspartner har använt sig av tvångsarbete från Belarus ökända fångläger under de senaste tio åren, det visar en undersökning som den franska nyhetssajten Disclose publicerade förra veckan. 

Enligt Global Slavery Index tvingas över 100 000 människor i Belarus arbeta under slavliknande förhållanden och den belarusiska regimen har genom kriminalvården tillgång till i princip gratis arbetskraft. Lönen varierar mellan 1-2 euro i månaden. Systemet har genererat stora pengar till diktatorn Lukasjenka och hans närmsta män. Tvångsarbete förekommer i allt från trä- och stålindustri till textiltillverkning, något som kriminalvården själva skriver om på sin hemsida.

IKEA har haft produktion i landet sedan 1999 och 2021 var Belarus den andra största leverantören av trä till IKEA efter Polen. 

Barn och politiska fångar bland de fängslade 
Olga Karatch är grundare till den belarusiska organisationen Nash Dom (Our House) som sedan protesterna i och med valet 2020 verkar i exil från Litauen. Hon har länge försökt uppmärksamma regimens systematiserade slavarbete och är inte förvånad över uppgifterna som publicerats den senaste veckan. 

– Regimen spärrar in sina medborgare helt godtyckligt och tvingar dem arbeta under grymma förhållanden, säger Olga Karatch. 

Enligt FN förekommer det att barn från 14 år döms till tvångsarbete upp till 11 år för mindre förseelser och narkotikarelaterade brott. Regimen är också ökänd för hur de behandlar aktivister och oppositionella. 1446 personer sitter fängslade av politiska skäl enligt organisationen Viasna. En av de politiska fångar som tvingats arbeta i det belarusiska fånglägren är vinnaren av Nobels fredspris 2022, Ales Bialiatski.

– Det handlar inte bara IKEA utan om alla de europeiska länder som hjälpt Lukasjenkas regim att bygga upp systemet kring straffkolonierna, det har varit väldigt lönsamt för honom, dessa läger som jag kallar för Belarus Gulag, säger Olga Karatch.

Trots tvångsarbete – Belarusiska träprodukter fick hållbarhetsmärkning
Enligt rapporten från Earthsight har nästan alla större möbelkedjor i Europa, inklusive den ledande franska möbelkedjan BUT och möbelgruppen XXXLutz gjort affärer med regimen.

– Jag har mycket kunskap om det här men jag blev ändå skakad över omfattningen och hur många europeiska länder det är som köper in varor från de här lägren, säger Inga-Lina Lindqvist, representant för den Belarusiska folkambassaden i Sverige.

I rapporten från Earthsight framgår också att det trä som har använts i produktionen certifierats av FSC (Forest Stewardship Council), ett grönt system för hållbarhetsmärkning av skogsprodukter.

– Det var mycket deprimerande läsning, säger Inga-Lina Lindqvist. 

IKEA har stoppat verksamheten – ska undersöka anklagelserna
IKEA skriver i ett pressmeddelande att de ser mycket allvarligt på uppgifterna och betonar att människorättskränkningar och tvångsarbete inte har någon plats i företaget.

Redan i våras stoppade IKEA all tillverkning i Belarus på grund den ryska invasionen av Ukraina. De skriver att det varit svårt att lämna då man inte velat riskera “försörjningen för tusentals människor som vi direkt eller indirekt anställt i vår leverantörskedja”.

Inga Lina Lindqvist säger att det är ett mycket problematiskt uttalande.

– IKEA:s produktion i landet har aldrig handlat om välgörenhet för att ge belarusier arbete. Deras närvaro i landet har bidragit till och legitimerat systemet, konstaterar Inga-Lina Lindqvist på den Belarusiska folkambassaden i Sverige.

Kajsa Sörman

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.