Svensk organisation ”icke önskvärd” i Ryssland


Människor demonstrerar mot kriget i Ukraina med flaggor och banderoller.
En av gruppens demonstrationer, juli 2022. Foto: Vova Samsonov

Organisationen Antikrigskommittén i Sverige – ”Russians against war” har förklarats som icke önskvärd i Ryssland och påstås ”utgöra ett hot mot grunden för konstitutionell ordning och den ryska federationens säkerhet”.
– Det är lite överväldigande, säger Marina Slashcheva som är en av de aktiva i organisationen. 

Antikrigskommittén i Sverige– ”Russians against war” har bara funnits registrerad i Sverige i ett halvår, ändå har gruppen redan blivit föremål för den ryska statens repressalier. Gruppen består till största del av exilryssar som med Sverige som bas har protesterat mot kriget i Ukraina. 

– Det är lite överväldigande, säger Marina Slashcheva som är en av de aktiva i organisationen. 

Hon säger att de förväntat sig en reaktion från ryskt håll men att det här ändå kom oväntat. Inte minst pågrund av att organisationen bara funnits i ett halvår.

Lagen om icke önskvärda organisationer stiftades av Vladimir Putin 2015 och har sedan dess effektivt stängt ned flera civilsamhälles organisationer. Att Antikrigskommittén klassats som icke önskvärd innebär att de inte kan verka i Ryssland. 

– Vi har ingen verksamhet där, men vi är oroliga över att släktingar eller andra som kan förknippas med oss ska råka illa ut, säger Marina Slashcheva. 

Ryssar som anklagas för att stå i kontakt med en icke önskvärd organisation riskerar böter eller fängelse i upp till sex år. Detta gör det också mycket svårt för gruppens medlemmar att kunna återvända till Ryssland utan att riskera att straffas.

sin hemsida skriver Antikrigskommittén i Sverige att beslutat inte kommer påverka deras verksamhet och att de kommer fortsätta verka för att stoppa kriget i Ukraina. 

Kajsa Sörman

Lyssna också på

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.