Soldrivna kylskåp bekämpar matsvinn i Indien


Solpaneler utanför ett hus i den indiska delsten Rajasten. Foto: Shutterstock.

Klimatförändringarna leder till mer extremt väder i Indien. Nya soldrivna kylskåp gör det nu möjligt för jordbrukare som inte är anslutna till elnätet att rädda mat som annars skulle ha förstörts i värmen.

För den indiska lantbrukaren Lalmuankimi Bawitlung är försäljningen av hennes årliga apelsinskörd ofta en kapplöpning mot tiden för att besegra värmen.

38-åringen, som äger en liten tomt i sin by i nordöstra Indien, kastade förra året ungefär en tredjedel av sin 350 kg tunga skörd eftersom frukten blev övermogen eller rutten och inte kunde säljas.

– Jag har alltid haft bråttom att göra mig av med mina apelsiner till vilket pris som helst, för att förhindra så mycket slöseri som möjligt. Det varmare klimatet gör det ännu värre, säger hon i sitt hem i byn Kawnzar i delstaten Mizoram.

Men Lalmuankimis utsikter är ljusare sedan delstatsregeringen i januari installerade ett solcellsdrivet kylrum som väger tio ton för jordbruksprodukter i den närliggande byn Khawzawl.

Anläggningen använder så kallad isbatteriteknik för att omvandla vatten till is. Med hjälp av solenergi fryser tekniken vatten till is på sex timmar.

Mizoram Science, Technology & Innovation Council (MISTIC) samarbetade med kylföretaget Inficold för att ta fram anläggningen till en kostnad på 2,2 miljoner rupier (cirka 275 000 kronor). Kylanläggningen används av omkring 235 jordbrukare i området.

Det innebar att Lalmuankimi kunde spara resten av sin sista skörd som kom i februari, cirka sju-åtta kg apelsiner, i stället för att slänga dem.

Hon tog ut frukten ur kylförrådet i augusti när det var lågsäsong och lyckades sälja den för 250 rupier per kilo – fem gånger det pris hon normalt skulle ha fått.

– Efter timmar av slitsamt arbete kan jag nu luta mig tillbaka och njuta av frukterna, både från min odling och mitt arbete. Nu finns det knappt något svinn som jag behöver oroa mig för, säger Lalmuankimi.

Även om Indien har tusentals kylrum för produkter – omkring 8 200 år 2020 enligt officiella uppgifter – är dessa enheter anslutna till elnätet snarare än drivna av solenergi.

Jordbruksförespråkare och icke-statliga organisationer säger att energikostnaderna för enheterna är för höga för många småskaliga jordbrukare. Samtidigt är strömavbrott vanliga vilket innebär att de som har råd att använda kylrummen ofta måste förlita sig på dyra och förorenande dieselgeneratorer som reservkraft.

För att komma till rätta med detta arbetar nu fler företag och grupper i det civila samhället – ofta med stöd av statliga medel – för att inrätta hållbara kylrum som drivs med solenergi i hela landet.

Ett kylrum sett från utsidan när några bönder gör sig redo att gå in med sina produkter i Khawzawl, Indien, den 4 november 2022. Isaac Lalremruata/Handout Via Thomson Reuters Foundation

Från avfall till utsläpp

Under det senaste decenniet har regeringen tagit fram strategier och handlingsplaner samt gett bidrag för att utveckla kylkedjesystem i hela landet som en del av en satsning för att minska matsvinnet.

FN uppskattar att omkring 40 procent av den mat som produceras i Indien slängs till en kostnad av miljarder dollar per år.

Men det är inte bara en ekonomisk fråga.

Matsvinnet står för cirka åtta procent av de globala utsläppen av växthusgaser, enligt en FN-rapport som publicerades vid COP27-klimatmötet i Egypten. Enligt rapporten kan hållbara kylkedjor spela en viktig roll för att hantera ”klimat- och livsmedelskrisen”.

Klimatkrisen

Indien drabbas av allt mer extrema väderförhållanden – från översvämningar till torka – och stigande temperaturer på grund av klimatförändringarna, vilket gör att jordbrukarna blir alltmer oroliga för sina grödor och för svinnet.

Med tanke på att många gårdar inte är anslutna till elnätet och är beroende av diesel för sin elförsörjning, menar experter att solcellslösningar som kylförvaringssystem inte bara kommer att förbättra jordbrukarnas inkomster, utan också hjälpa jordbrukssektorn att bli grönare.

– Solcellsdrivna kylrumscentraler tar hand om både de miljömässiga och socioekonomiska utmaningarna utan att öka koldioxidavtrycket, säger Rekha Krishnan, verkställande direktör för Clean Energy Access Network, en branschorganisation i Indien.

Men logistiska problem och kostnader kan vara ett hinder för att öka satsningen på liknande lagringsmöjligheter, varnar branschföreträdare och experter.

Fler kylanläggningar behövs

Nitin Goel, som är medgrundare och VD för Inficold, säger att han hoppas kunna halvera priset på företagets kylskåp under de kommande fem åren. Företagets enheter på fem ton kostar idag 1,4 miljoner rupier. För närvarande har de 116 anläggningar i 19 indiska delstater och erbjuder kylanläggningar för 25 000 jordbrukare. Företaget planerar nu att fördubbla antalet enheter till nästa år, sade Nitin Goel.

Det finns utmaningar med att skala upp produktionen. Ett av dem är problemen med att transportera de stora enheterna över dåliga vägar och grov terräng till avlägsna delar av Indien.

– Men så länge dessa kan minska koldioxidutsläppen är det värt smärtan. Allt för att hålla vår miljö renare, säger Nitin Goel.

Kylförvaringen i Khawzawl innebär att ett kooperativ av tomatodlare från byn Tualte – som står för de flesta av användarna – inte längre behöver skörda alla sina produkter på en gång. Istället kan de plocka frukten ungefär två gånger i veckan och sälja tomaterna till bättre priser.

Odlarna betalar en rupie i månaden för varje kilo som lagras, och pengarna används för att underhålla och rengöra anläggningen.

Krishi Vigyan Kendra (KVK) i Khawzawl, ett jordbruksvetenskapligt centrum finansierat av den indiska regeringen, utbildar jordbrukarna i hur de bäst förvarar sina produkter för att förlänga hållbarheten på skörden och se till att de håller sig så färska som möjligt.

– Tekniken hjälper jordbrukarna att vara mer motståndskraftiga mot klimateffekter. Den ökar deras makten över sina fält men också på marknaden, säger Isaac Lalremruata, projektmedarbetare vid KVK.

Joel Dantes, vetenskapsman vid MISTIC, säger att delstaten är utsatt för klimatchocker som kraftiga regn och jordskred vilka ofta orsakar plötsliga strömavbrott. Därför är det viktigt med hållbara lösningar som står utanför elnätet.

Ett solcellsdrivet kylrum installerat mitt bland ett fält av ringblommor och grönsaker i Karnataka, Indien, 15 november 2022. Jayant Chandravarkar/Handout via Thomson Reuters Foundation

– För jordbrukarna i området – som också odlar ananas, kiwi och papaya – ger kylförvaringen dem en backup på fyra till fem dagar. Systemet kan fungera även när det inte finns mycket solsken, säger Joel Dantes.

Klimatets ”räddare”

I den södra delstaten Telangana köpte en grupp jordbrukare i Kattangur i maj 2022, två solcellsdrivna kylskåp på fem ton var från Inficold – med ekonomiskt bidrag från Bharatiya Vikas Trust, en icke-statlig organisation och pengar de sparat ihop.

Bönderna mer än fördubblat deras inkomster tack vare klimatlösningen och appar som anger marknadspriser och hjälper dem att avgöra när det är bäst att sälja.

Det har förbättrat deras livskvalitet, säger N. Dharma Reddy, en av medlemmarna i gruppen. Han säger också att de nu har råd med bättre sjukvård, utbildning och mer teknik som till exempel mobiltelefoner.

– Men viktigast av allt är att vi kan investera mer i våra fält, köpa mer utsäde, elektriska minitraktorer, verktyg för sprutning och ogräsbekämpning samt boskap.

Gruppen vill nu installera ytterligare ett dussin enheter för att täcka fler byar. Gruppens ledare, Nandyala Narsimha Reddy, säger att medlemmarna söker lån eller sponsring för att täcka kostnaderna.

– För små och marginaliserade jordbrukare är solcellsdrivna kylskåp en räddning mot de klimatproblem som blir alltmer oförutsägbara och vanliga, avslutar han.

Moushumi Basu

Översättning och bearbetning: Tomas Nordberg

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.