Minskat EU-bistånd – bara fyra länder över 0,7 procent 


Bangladesh. Foto: Fardouse Lomat Jahan/unsplash.

EU:s bistånd minskade från 0,5 till 0,48 procent av unionens sammanlagda BNI år 2021. Sedan femtio år tillbaka har EU åtagit sig att ge minst 0,7 procent av BNI i internationellt bistånd, men trots detta är det bara fyra EU-länder som når målet (2021): Luxemburg, Sverige, Danmark och Tyskland. Det skriver det europeiska nätverket Concord i en ny rapport.

Sedan 2005 ger CONCORD Europa ut en årlig AidWatch-rapport som granskar och ger rekommendationer kring EU:s och medlemsstaternas bistånd. Rapporten tittar på biståndets storlek, fokus och effektivitet.

EU och medlemsstaterna står tillsammans för 43 procent av världens samlade bistånd, och är därmed en betydelsefull aktör för hållbar utveckling. Men rapporten lyfter också fram att en allt större del av biståndet går till frågor som är viktiga av interna skäl i EU. Framför allt handlar det om flyktingfrågor och att få färre flyktingar att komma till Europa.

Av EU:s bistånd 2021 redovisas 6,9 procent som kostnad för flyktingmottagande, vilket är en viss minskning jämfört med föregående år. 

Årets AidWatch-rapport kritiserar också EU för att redovisa donationer av överblivna vaccindoser som bistånd, ett överskott som är en följd av de mycket stora vaccininköp som EU gjorde. 

Några av de frågor där rapporten uppmanar till förbättringar i det EU-gemensamma biståndet handlar om att EU inte lever upp till sitt mål om andelen stöd till de mest utsatta länderna. Mycket av biståndet är koncentrerat till EU:s närområde och till övre medelinkomstländer, konstaterar Concord i sin rapport.

Läs rapporten här

Redaktionen

Lyssna också på

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.