Global Podd 117: Vad händer med Sveriges bistånd?


Hur blir Sveriges framtida bistånd? Foto: Shutterstock.

Hur blir biståndet med Sveriges nya regering? Vilka prioriteringar kommer att göras och vad innebär skrivningarna kring migration? I avsnitt 117 av Global Podd avslöjar Gudrun Brunegård mer om vad vi kan förvänta oss kring biståndets kommande inriktning. Hör också vad forskare och civilsamhället tycker.

Det har bara gått några dagar sedan Sverige fått en ny bistånds- och utrikeshandelsminister i och med utnämningen av Johan Forssell och det dröjer ytterligare en tid innan en biståndsbudget för 2023 presenteras.

Men en del vet vi. För några veckor sedan larmade civilsamhället om stora neddragningar. Nu ser de ut att bli betydligt lägre än planerat. Under 2023 kommer biståndet att uppgå till 0,88 procent för 2023 med ett ökat stöd till civilsamhället. Samtidigt är osäkerheten stor kring vad de skrivningar kring bistånd och migration som står i Tidöavtalet egentligen kommer att innebära.

Hur ska biståndet möta de ökade kraven på effektivitet? Har civilsamhället anledning att jubla över att man nu får större resurser? Hur kan forskningen få större utrymme i biståndet och hur ska ett framtida hälsobistånd utformas?

I avsnitt 117 diskuterar vi biståndets kommande inriktning. Vi avslöjar också vad som (sannolikt) kommer att bli det nya övergripande biståndspolitiska målet.

Medverkande:

  • Gudrun Brunegård, biståndspolitisk talesperson för Kristdemokraterna och riksdagsledamot.
  • Monica Lorensson, ansvarig för påverkan på organisaionen Plan International Sverige.
  • Jesper Sundewall, forskare på global hälsa vid Lunds universitet.

Programledare: David Isaksson.

Lyssna på Apple Podcaster här

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.