Johan Forsell tar över biståndspolitiken


Tobias Billström, Ulf Kristersson och Johan Forsell. Foto: Moderaterna

Tobias Billström har utsetts till utrikesminister under Ulf Kristerssons regering. Den nya biståndsministern kommer också att ha hand om utrikeshandel, något som Martin Nihlgård ser som en nedprioritering av biståndet.

Texten uppdateras

Johan Forsell är ny bistånds- och utrikeshandelsminister. Johan Forsell är riksdagsledamot för Stockholms stad, vice ordförande i socialförsäkringsutskottet och gruppledare för moderaterna utskottet. Han är även ledamot av Stockholmsmoderaternas förbundsstyrelse.

– Grattis Johan Forssell och välkommen till regeringens viktigaste ministerområde! Du tar över ett bistånd som är rankat väldigt högt av OECD /DAC där Sverige fortsatt har en viktig roll att spela. Världen har  enorma utmaningar med ökad hunger och fattigdom, ett nödläge för klimatet och där det är svårare än någonsin att vara MR-och demokrati och miljörättsförsvarare. I det här långsiktiga arbetet spelar civilsamhället en central roll, skriver Anna Stenvinkel i en kommentar till Global Bar Magazine.

Johan Forsell var stabschef hos statsminister Fredrik Reinfeldt på Statsrådsberedningen, och därefter planeringschef i Moderaternas partiledning. Han har också varit förbundsordförande i Moderata Ungdomsförbundet. Johan Forsell är civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm och har studerat vid London School of Economics samt Otago School of Business, Nya Zeeland.

– Johan Forsell får administrera den biståndspolitiska nedskärning som två av regeringspartierna är mot. Frågan är om han kan reda ut de olika viljorna i koalitionen vad gäller biståndets inriktning. Det är inte helt enkelt att utläsa vad M och SD vill utöver att skära ner. Förhoppningsvis står M tydligt upp för demokratidelen i biståndet som alltid varit central för dem. Kanske också för kvinnors rättigheter även om de inte kommer att kalla det feministiskt och för någon form av klimaträttvisa. Jag hoppas samtidigt att utrikesministeriet som helhet förmår att ha fokus inte bara på det geografiskt närliggande, utan kan ta tillvara och utveckla Sveriges viktiga ledarroll i utvecklingsfrågor i andra regioner, där människor lever i fattigdom och förtryck. Sverige har världens bästa bistånd, vilket betyder oerhört mycket för miljontals människor. För mat på bordet, och för mänskliga rättigheter, säger Martin Nihlgård, generalsekreterare på Individuell Människohjälp, IM.

– Vår värld är hungrigare, fattigare och farligare än nånsin. Dessa utmaningar måste mötas gemensamt och kraftfullt med ett ambitiöst och effektivt bistånd. Vi önskar Johan Forsell lycka till i ett otroligt svårt jobb och ställer vår samlade erfarenhet samlade till förfogande. Vi ser fram emot en konstruktivt samarbete, säger Anna Tibblin, generalsekreterare We Effect.

I regeringsförklaringen sa Ulf Kristersson följande om den svenska biståndspolitiken under hans regering:

– Svensk biståndspolitik är fortsatt generös, biståndsramen sätts på tre år men frikopplas från BNI. Det ska vara resultaten som räknas, inte ett utbetalningsmål. Kärnstöden riktas om från multinationella organisationer till civilsamhället. Utöver ökat stöd till Ukraina görs tematiska prioriteringar med fokus på humanitärt stöd, fattigdomsbekämpning och hälsoinsater för de allra mest utsatta, demokratibistånd till människorättsförsvarare och demokratikämpar, utökat och effektiviserat klimatbistånd, samt till kvinnors och flickors rättigheter och möjligheter. Biståndspolitiken är också ett verktyg för att motverka irreguljär immigration, öka återvändandet och bidra till effektivt arbete för frivillig återvandring. Biståndet ska även rymma effektiva åtgärder för att minska grundorsakerna till migration. På längre sikt så är det handel och ekonomiskt utveckling som är vägen ut från fattigdom till välstånd. I regeringen sammanförs därför ansvaret för utvecklingssamarbete och utrikeshandel till ett statsråd. Den tillträdande bistånds- och utrikeshandelsminister ges ett särskilt ansvar för det samlade svenska stödet till återuppbyggnaden av Ukraina, sade statsminister Ulf Kristersson i regeringsförklaringen.

– Att Kristersson lägger ihop bistånds- och utrikeshandelsfrågorna är en nedprioritering av Sveriges roll i centrala framtidsfrågor, i en situation där fattigdomen och hungern ökar i världen och demokratin är på tillbakagång, skriver Martin Nihlgård till Global Bar Magazine.

Erik Lysén, chef Act Svenska kyrkan, skriver till Global Bar Magazine:

– Det är välkommet att regeringen vill hålla kvar det regelbaserade internationella systemet, respekt för FN-stadgan och skydd för mänskliga rättigheter. Men då måste FN ha resurser. Det starka fokuset på närområdet kan uppfattas som att Sverige prioriterar ned det globala samarbetet i FNs regi. Fortsatt fokus på demokrati, fattigdomsbekämpning och mänskliga rättigheter, samt kvinnors rättigheter. är mycket välkommet.  Det är viktigt att den ökade satsningen på humanitärt bistånd inte får ske på bekostnad av ett långsiktigt utvecklingssamarbete.  Det humanitära biståndet fungerar inte utan långsiktiga och förebyggande insatser.

– Att använda biståndet för att ”motverka irreguljär migration” är ineffektiv symbolpolitik och skapar oreda i biståndspolitiken. Målet för biståndet är att stödja människor som lever i fattigdom och förtryck, och det är mot dessa mål som vi värderar resultat. Mot vilka mål ska ett bistånd som används som medel för ökad återvandring utvärderas?

– Som civilsamhällesorganisation är vi oroliga för att regeringen ökar stödet till oss på FN-systemets bekostnad. Det multilaterala samarbetet behövs mer än någonsin, i samverkan med civilsamhället. Kärnstöd ger möjlighet för FN att agera snabbt vid omvärldsförändringar. Inte minst under pandemin har svenskt kärnstöd varit helt avgörande för att FN kunnat agera snabbt och flexibelt. Genom att arbeta strategiskt med FN-stöden kan Sverige också få stort genomslag för prioriteringar på jämställdhet, demokrati och klimatomställning i flera globala sammanhang.

Tobias Billström är ny utrikesminister. Han var moderat gruppledare i Riksdagen sedan 2017. Sedan 2002 är han riksdagsledamot och representerar Malmö kommun.

– Utrikesminister Tobias Billström får en utmaning i att samordna där ett parti på Regeringskansliet, med tidigare utrikesminister Carl Bildts ord, vill ha ett ”stängt, slutet och tillbakablickande Sverige”. Förhoppningsvis står M tydligt upp för demokratidelen i biståndet som alltid varit central för dem. Kanske också för kvinnors rättigheter även om de inte kommer att kalla det feministiskt och för någon form av klimaträttvisa. Jag hoppas att utrikesministeriet som helhet förmår att ha fokus inte bara på det geografiskt närliggande, utan kan ta tillvara och utveckla Sveriges viktiga ledarroll i utvecklingsfrågor i andra regioner, där människor lever i fattigdom och förtryck. Sverige har världens bästa bistånd, vilket betyder oerhört mycket för miljontals människor. För mat på bordet, och för mänskliga rättigheter, säger Martin Nihlgård.

Ny miljö- och klimatminister blir Romina Pourmokhtari som är ordförande för Liberala ungdomsförbundet, LUF, sedan 2019. Hon är även riksdagsledamot för Liberalerna. Romina är 26 år gammal. Hon har tidigare arbetat som politisk sekreterare för Landstingsrådet Anna Starbrink (L) och studerat statskunskap vid Uppsala universitet. Romina gick med i LUF 2013 och har en bakgrund som styrelseledamot i LUF Stockholm. Från 2016 var hon utbildnings- och integrationspolitisk talesperson för LUF och valdes sedan 2018 till förste vice ordförande.

Redaktionen

Läs mer

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.