Iran – Protesterna fortsätter och fler dödas av regimen


Erfan Zamani, 18-år, dödades av Irans regim den 3 november.

Dödandet av unga demonstranter fortsätter i Iran. Bara för några dagar sedan dödades en 18-åring i staden Lahijan.

På kvällen den tredje november 2022 dödades Erfan Zamani, en 18-årig pojke i Lahijan i Iran, av agenter från Irans regim. De sköt honom i magen med ett kulskott på en meters avstånd, mitt i en folksamling där han var med och protesterade mot dödandet av oskyldiga. Enligt ögonvittnen som var på plats stod poliser över Erfans huvud så att ingen kunde ta honom till sjukhuset. Erfan förblödde av skadorna. 

Global Bar Magazine har fått uppgifterna direkt från vänner till Erfan som själva var på plats när han sköts till döds. Strax innan han sköts protesterade han tillsammans med andra ungdomar mot regimen när poliser bröt sig in i gruppen av protesterande och avrättade Erfan. 

Erfan Zamani blev skjuten i magen av Irans regim den tredje november 2022. Erfans vänner filmade händelsen.

Det brutala våldet mot de som vågar demonstrera pågår samtidigt i flera städer i Iran. Upproret bland det iranska folket startade den 25 september som svar på dödandet av Mahsa Amini, en 22-årig flicka som dödades i häktet av Teherans vägledningspatrull. Och protesterna fortsätter.

En ytterligare anledningen till att det iranska folket strömmar ut på gatorna är för att protestera mot korruptionen och inkompetensen hos tjänstemännen i landet. Folkets representanter (som är närvarande i det iranska parlamentet med den iranska regimens godkännande) har blundat för korruption och katastrofer, och när det iranska folket inte kan uttrycka sina protester till myndigheterna genom sina representanter, så visar de sitt missnöje på gatorna. 

Protesterna gäller även tidigare händelser som massavrättningen av ideologiska och politiska fångar i Iran sommaren 1988, seriemorden i Iran, nedbränningen av biografen Rex Abadan, gripandet av miljöaktivister och journalister, kränkningen av arbetarnas rättigheter, mångmiljonbedrägerier och fusk i val. Krigsbrott med kopplingar till Iran har förekommit i Syrien, Irak och Jemen under de 43 åren av Islamiska republikens styre.

Folket i Iran har gjort rikstäckande protester tidigare – 1999, 2009, 2018 och 2019. Alla dessa möttes av hårt förtryck och slogs ner av den iranska regimen. Men den här gången verkar det som att ju fler människor de dödar, desto fler arga människor kommer ut på gatorna.

Regimen har inga betänkligheter mot att använda tortyr och andra oetiska metoder i sitt förtryck, i flera rapporterade fall har arresterade ungdomar våldtagits i häktet.

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.