Elin Anna Labba och Nina Gualinga årets IM-pristagare


Årets IM-pristagare Elin Anna Labba och Nina Gualinga. Foto: Individuell Människohjälp (IM)

Elin Anna Labba och Nina Gualinga fick årets IM-pris av organisationen Individuell Människohjälp. De har det gemensamt att de fokuserar på klimatförändringar och urfolks rättigheter.

Båda pristagarna arbetar med frågor som rasism och exploatering av mark, Elin Anna Labba i Sápmi och Nina Gualinga i Amazonas och Ecuador, där hon är uppvuxen. Elin Anna Labba fokuserar på tvångsförflyttningen av samer och Nina Gualinga visar hur viktiga kvinnor är i kampen för Amazonas överlevnad och ger folk där en röst i världen. Pristagarna får dela på 50 000 kronor.

– Detta ger mig glädje och hopp, säger Elin Anna Labba.

– För personer som Elin Anna Labba och Nina Gualinga, som på olika sätt driver urfolks rättigheter, går det inte att undvika att komma in på klimatfrågan. För urfolk blir det så otroligt tydligt, och de som har bidragit minst till klimatkrisen drabbas värst. Vi måste kräva klimaträttvisa! Och vi som har bidragit mest måste ta det stora ansvaret för omställningen, säger Martin Nihlgård, IM:s generalsekreterare.

I juryn som utsåg pristagarna ingick sångaren Rickard Söderberg, juristen Dona Hariri, journalisten bakom #jagärhär, Mina Dennert, journalisten Bilan Osman, samt David Polfeldt, före detta vd för Massive Entertainment. IM representeras av generalsekreterare Martin Nihlgård och Rebecka Lettevall.

Redaktionen

Läs mer

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.