COP27: Israel, Libanon och Irak i samarbete


Isaac Herzog besöker Egypten i november 2022. Foto: Wikimedia Commons

Trots att de inte har diplomatiska relationer så har Israel, Libanon och Irak bestämt sig för att samarbeta i klimatpolitiska frågor. Nyheten offentliggjordes under klimattoppmötet COP27 i Egypten.

Israel, Irak och Libanon har minst sagt ansträngda relationer med varandra. Men nu verkar ledarna ha insett att behovet av att tackla klimatkrisen är viktigare än spänningarna mellan länderna. På COP27 har man kommit överens om att arbeta tillsammans för att hejda klimatförändringarna.

Israel och Libanon befinner sig fortfarande i krig med varandra, åtminstone på papperet. Det var 2006 som Israel krigade mot den militanta shiitiska Hezbollah-milisen och hundratals civila libaneser dog. Något fredsavtal har ännu inte undertecknats.

Libanon och Israel skrev nyligen på ett avtal, frammedlat av USA, på det maritima området som underlättar utvinning av energi till havs. Sådana överenskommelser minskar risken för konflikter mellan Hezbollah och Israel. USA har lovat att hjälpa till att lösa eventuella dispyter som uppkommer mellan parterna. Avtalet tillkom via amerikansk pendeldiplomati eftersom libanesiska medborgare inte får ha någon kontakt med Israel.

I det nya klimatpolitiska avtalet, som undertecknades den åttonde november 2022, lovar de tre länderna att agera på ett samordnat sätt när det gäller begränsning (minskning av koldioxidutsläpp) och (klimat)anpassning, stärka det regionala samarbetet genom partnerskap, kommunikation, samarbete och utbyte av god praxis samt integrera (sätta på dagordningen) miljö-, klimatanpassnings- och begränsningspolitik och tjänster inom alla sektorer.

– Länderna i regionen har samma klimat som värms upp och torkar ut, och på samma sätt som de delar problemen kan och måste de dela lösningarna. Inget land kan stå ensamt inför klimatkrisen, säger Israels miljöskyddsminister Tamar Zandberg i en intervju.

Tomas Nordberg

Läs mer

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.