Nobels Fredspris till ukrainsk organisation 


Illustration från Nobelkommitténs hemsida.

Organisationen Center for Civil Liberties i Ukraina är en av årets tre mottagare av Nobels Fredspris. De övriga pristagarna är Ales Bjaljatski från Belarus och människorättsorganisationen Memorial från Ryssland. Här kan du läsa vår aktuella intervju med Sasha Romantsova från Center for Civil Liberties.

Texten uppdateras

Årets fredspris går till Ales Bjaljatski från Belarus samt de två människorättsorganisationerna Memorial från Ryssland, samt Center for Civil Liberties från Ukraina. Den ryska organisationen Memorial får priset bland annat för att deras människorättsaktivister i före detta Sovjetunionen arbetat för att kommunistregimen aldrig ska glömmas. 

”Ales Bjaljatski – som får 2022 års Nobels fredspris – är en av initiativtagarna till den demokratirörelse som växte fram i Belarus i mitten av 1980-talet. Han har ägnat sitt liv åt att främja demokrati och fredlig utveckling i sitt hemland” lyder motiveringen. Ales Bjaljatski sitter idag fängslad sitt hemland Belarus. Han var med och grundade organisationen Viasna 1996 som bland annat har engagerat sig i tortyr av politiska fångar. Så sent som i september 2022 dömdes flera aktivister från Viasna till långa fängelsestraff.

Vjasna (VIasna) är den kanske mest kända och viktigaste organisationer i arbetet för mänskliga rättigheter i Belarus och sedan länge en måltavla för regimen. Organisationen, som bildades för närmare 25 år sedan, har genom året gett stöd och juridisk hjälp till människor som fängslats och angripits och svarat för att sammanställa statistik om våld, tortyr och övergrepp som delats med bland annat diplomater och journalister.

– Detta är ett otroligt viktigt erkännande av Ales Bialiatskis viktiga arbete. Han är en stark och varm människa som verkligen brinner för demokrati och mänskliga rättigheter. Varje möte med Ales är inspirerande för oss som arbetat med människorättsförsvarare i 40 år.Priset är också ett oerhört viktigt erkännande för hela den belarusiska demokratirörelsen, som mött allt hårdare motstånd från regimen sedan protesterna 2020, säger Anders L. Pettersson, Executive Director Civil Rights Defenders i en kommentar.

Ökar trycket på regimen i Belarus
Martin Uggla, Belarus-kännare och tidigare ordförande för Östgruppen har känt Ales Bjaljatski i över 20 år:

– Förhoppningsvis leder priset till att situationen i Belarus uppmärksammas igen. Belarus har varit i medieskugga under kriget i Ukraina, samtidigt som förtrycket är hårdare än någonsin.  Ur ett människorättsperspektiv är situationen fruktansvärd, säger Martin Uggla.

Ales Bjaljatski sitter fänglsad och när detta skrivs har ingen utomstående fått kontakt med honom, så det är därmed osäkert om han ens fått nyheten, men förr eller senare kommer den att nå fram, menar Martin Uggla.

– Det här är ingenting som regimen kan hålla hemligt. Nobelkommittén uppmanar också till frigivande så förhoppningsvis kan priset öka det internationella trycket på regimen i Belarus.

Dagens pris innebär dessutom att det lilla landet Belarus på kort tid fått två nobelpris då Svetlana Aleksijevitj 2015 fick Nobelpriset i litteratur:

– Det är förstås olika sammanhang, men båda prisen ska ses i ljuset av att Belarus är en hård diktatur, fortsätter Martin Uggla.

Den ryska organisationen Memorial får priset bland annat för att deras människorättsaktivister i före detta Sovjetunionen arbetat för att kommunistregimen aldrig ska glömmas.  I nomineringen skriver Nobelkommittén också att organisationen har legat i framkant när det kommer till att främja mänskliga rättigheter.

För några dagar sedan intervjuade vi Sasha Romantsova från den ukrainska organisationen Center for Civil Liberties. Hon sa då bland annat:

– Vi arbetar för mänskliga rättigheter i hela Ukraina och vi försöker reagera när dessa rättigheter kränks. Till exempel så följde vi nära alla rättsfall rörande människor som dödades i samband med Maidan-protesterna 2013-2014 och gav inlagor till Internationella brottmålsdomstolen om detta eftersom det rörde sig om systematiska brott mot mänskligheten.

Valet av pristagare uppskattas också av andra organisationer. I en kommentar på den egna hemsidan skriver Svenska Freds ordförande Kerstin Bergeå:

– Det är precis såhär man ska använda Nobelpriset, det visar på vikten av att arbeta tillsammans i rörelser underifrån för att sätta tryck på repressiva regimer.

Redaktionen

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.