Din globala vecka 10 oktober – 16 oktober


Illustration: Lisa Jansson

Statyerna på Påskön skadade, svenska organisationer på besök i Palestina och Världens Barn-galan samlade in 37 miljoner. Här är veckans sammanfattning av händelser med fokus på klimat, bistånd och global utveckling. Tipsa oss om kommande evenemang, skicka ett e-postmeddelande till oss på info@globalbar.se

Statyerna på Påskön allvarligt skadade

En skogsbrand på Påskön har orsakat irreparabla skador på några av de ikoniska stenstatyerna, enligt myndigheterna. Branden, som behandlas som mordbrand, förkolnade ett antal av de berömda figurerna, som kallas moai, efter att ha svept över mer än 100 hektar runt vulkanen Rano Raraku, som är ett av UNESCO:s världsarv.

Svenska biståndsorganisationer i Palestina och Israel

Representanter för fem svenska civilsamhällesorganisationer är i Israel och Palestina för att besöka israeliska och palestinska samarbetspartner, representanter för den palestinska och israeliska regeringen samt det svenska generalkonsulatet och EU-delegationen.

Med resan vill deltagarna belysa de lokala civilsamhällesorganisationernas viktiga arbete och förutsättningar de lever och verkar under samt vikten och resultatet av svenskt bistånd till civilsamhället i Israel och Palestina, skriver organisationerna i ett pressmeddelande.

Delegationen består av Anna Johansson, generalsekreterare Amnesty International Sverige, Anna Sundström, generalsekreterare Olof Palmes Internationella Center, Anna Tibblin, generalsekreterare We Effect, Erik Lysén, chef Act Svenska kyrkanoch Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare Kvinna till Kvinna.

Iransk protestsång –  sångaren gripen

Shervin Hajipours sång ‘Baraye’ — ”på grund av” har blivit den iranska revolutionens soundtrack med över 40 miljoner lyssningar på kort tid. För en tid sedan greps sångaren i Teheran, men har nu släppts igen. Hör mer om Iran i senaste avsnittet av Global Podd.

Flyg med nollutsläpp – år 2050

Nästan 200 medlemsländer i FN:s flygorgan ICAO har antagit ett mål att sektorn ska nå nollutsläpp till år 2050. Beslutet kommer efter nästan ett årtionde av förhandlingar sedan flygbranschen har pressats att sälla sig till överenskommelserna för klimatavtalet i Paris 2015. Läs mer här.

Världens Barn-galan samlade in 37 miljoner

37 miljoner kronor är resultatet från den direktsända Världens Barn-galan som ägde rum den 7 oktober. När galan avslutats delredovisades årets insamlade kronor. Hittills har 37 878 846 kronor samlats in till förmån för barns rätt till hälsa, skola och trygghet. Detta att jämföra med fjolårets 35 476 997 kronor. Bara under den skälvande galakvällen samlades 18 555 716 kronor in, också det en ökning med dryga miljonen jämfört med i fjol, skriver SVT i ett pressmeddelande.

FN:s generalförsamling röstar om att isolera Ryssland

FN:s generalförsamling sammanträder den tionde oktober om Rysslands annektering av ukrainskt territorium. EU har utarbetat en resolution för att FN ska överväga att isolera Ryssland från det internationella samfundet om den röstas igenom.

B´Tselem skriver till Internationella brottmålsdomstolen

Måndagen den tredje oktober skrev den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem till åklagaren vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag och bad honom om ett brådskande ingripande för att stoppa Israels försök att fördriva palestinska samhällen från sina hem och sin mark i de södra Hebronbergen (på södra Västbanken). Det är första gången en israelisk icke-statlig organisation skriver till Internationella Brottmålsdomstolen för att få de ansvariga för vräkningar ställda inför rätta.

Ny rapport om diskriminering mot romer

Det fokuseras mindre på romer och resande i västeuropeiska länder än på de i de centrala, östra och södra EU-länderna. Även om de utgör en mindre del av befolkningen i väst lever även de med social utestängning, marginalisering och diskriminering. I en ny rapport från Europeiska unionens byrå för grundläggande mänskliga rättigheter presenteras resultaten från en undersökning från 2019 om romer och resande i Belgien, Frankrike, Irland, Nederländerna, Sverige och Storbritannien. Resultaten ger en bild av omfattande diskriminering och fattigdom som späds på av antiziganism.

Det här händer i veckan

10 oktober. Världsdagen för psykisk hälsa (World Mental Health Day) infaller varje år den 10 oktober. Syftet är att öka medvetenheten om frågor kopplade till psykisk hälsa i hela världen. Fyra av tio vuxna i Sverige svarar i enkätundersökning som genomförts av Folkhälsomyndigheten att de har eller har haft psykisk ohälsa. Malmö uppmärksammar årligen dagen.

11 oktober. Internationella flickdagen. FN tog initiativ till den internationella flickdagen 2012. I år firar dagen tio år. Syftet är att främja flickors möjligheter och öka medvetenheten om ojämlikhet mellan könen. Dagen uppmärksammar behovet av att ta itu med de utmaningar som flickor står inför och att främja flickors egenmakt och uppfyllandet av deras mänskliga rättigheter.

12 oktober. International Day for Natural Disaster Reduction. FN:s generalförsamling har utsett den 13 oktober till den internationella dagen för katastrofriskreducering för att främja en global kultur för katastrofriskreducering. Det är ett tillfälle att erkänna de framsteg som görs för att minska katastrofriskerna och förlusterna av liv, försörjning och hälsa i enlighet med den internationella överenskommelsen, Sendai Framework for Disaster Risk Reduction 2015-2030, som antogs i mars 2015.

12 oktober. FN:s spanska språkdag. Denna dag initierades av FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur (UNESCO) och är en av de sex språkdagar som ägnas åt de sex officiella FN-språken. Med fler än 400 miljoner talare världen över hör spanskan till de fyra mest talade språken i världen. Dessutom är spanskan det officiella språket i många internationella organisationer och betraktas som ett världsspråk. Förutom i Spanien har spanskan stor spridning i Nord- och Sydamerika.

13 oktober. Parlamentsval i Vanuatu

15 oktober. International Day of Rural Women. Den internationella dagen för kvinnor på landsbygden är tillägnad de miljontals kvinnor som lever på avlägsna platser på landsbygden och firar dessa kvinnors prestationer och bidrag till landsbygdsutveckling och jordbruk.

16 oktober. Världshungerdagen. Denna dag skapades av FN:s fackorgan för jordbruk, skogsbruk och fiske (FAO) och äger rum i mitten av oktober varje år för att betona vikten av tryggad livsmedelsförsörjning globalt, bekämpa världshungern och tillhandahålla säker och näringsrik mat för alla.

Lästips

Krisen börjar här – en klimatrapport från det unga Afrika
Vanessa Nakate, en aktivist från Uganda har skrivit en bok om hennes egen väg till att bli en av de många unga aktivister runtom i världen som kämpar mot klimatkrisen. Boken fungerar både som en manual för aktivister samtidigt som den beskriver klimatkrisen från ett afrikanskt perspektiv.

För Vanessas del började det en het december i Kampala, en hetta som höll staden i sitt grepp och spillde in över det nya året 2019. Vanessa Nakate var då 22 år gammal, och på väg att ta sin examen från Makerere Universitet i Kampala, Uganda. Hennes morbror förklarar att det inte brukade vara så här varmt i Uganda och att detta skapar stora problem för bönderna. Via media upptäcker hon den sex år yngre Greta Thunberg och hennes skolstrejk utanför Riksdagen. 

Med inspiration från Greta inleder Vanessa Nakate en kamp för klimaträttvisa. Hon får med sig sex andra ungdomar, alla släktingar till henne, för att inleda den första kampanjen i Uganda. Snart upptäcks hon och hennes aktioner av Greta och andra inom Fridays for Future. Detta ändrar hela hennes liv.

Som representant för unga klimataktivister bjuds Vanessa in till toppmöten i runtom i världen. Men där upptäcker hon att det är väldigt få afrikanska röster som för fram farhågor kring vad klimatkrisen innebär för befolkningen i Afrika.  

Hon bjuds in till Davos där hon tillsammans med andra aktivister från Fridays for Future håller presskonferens. Det är Greta Tunberg och Isabelle Axelsson, från Sverige, Loukina Tille från Schweiz och Luisa Neubauer från Tyskland samt Vanessa Nakate. Samma dag publiceras en bild från presskonferensen. I den har Vanessa klippts bort. Själva bortredigeringen av henne blir sen en mediehändelse som AP ska be om henne om ursäkt för. Den händelsen bidrar till att lyfta upp hennes engagemang och synliggöra unga afrikanska aktivisters kamp för en hållbar utveckling. 

I boken får vi sen följa hur hon själv utvecklas och att bygger med unga klimataktivister från hela Afrika. Hur hon blir mer och mer kritisk mot vad regeringar i Uganda och andra afrikanska länder. Vi får också läsa hur hon utsätts för troll, främst från konton där äldre män, attackerar henne för att hon vågar ta plats. Vem är hon att skriva ett brev till USAs president? Hon bör gifta sig, skaffa barn, laga mat och hålla tyst.

Men det gör hon inte. Med 1,5 graders temperaturhöjning skulle antalet värmeböljor i Afrika fördubblas. Det skulle kunna innebära att 350 miljoner människor i afrikanska megastäder skulle dö av hettan, främst i städer som Lagos, Abidjan och Khartoum. 

Boken har översatts till en mängd olika språk och ges ut på svenska av Ordfront förlag.

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.