Belarus: Sveriges agerande får oss att skämmas!


Demonstrations in 2020. Photo:. Jana Shinpelson/Unsplash.

DEBATT. Vi har granskat tre fall kring asylsökande belarusier. Det vi sett får oss att skämmas över Sverige – och minnas den skamliga baltutlämningen efter andra världskriget. Det skriver representanter för Föreningen Sveriges belarusier och Belarus Folkambassad i Sverige.

Detta är en debattartikel. De åsikter som framförs är författarnas egna.

”En KGB-officer kollade min telefon, den andra slog mig i magen. Sedan klev han bara på mitt ansikte med sin sko, som om han hade fimpat en cigarett.” Rösten tillhör en oppositionell belarusier som lyckades fly ut ur landet. Lyckligtvis tog han sig till Polen som beviljar humanitära visum till demokratikämpar från Belarus. Från Sverige hade han förmodligen blivit utvisad.

Vi har valt ut och granskat tre fall där asylsökande belarusier genom fullmakter gett oss tillgång till alla handlingar hos Migrationsverket och Migrationsdomstolen. Fram träder en bild som får oss att skämmas över Sverige – och minnas baltutlämningen. Myndigheten ställer absurda beviskrav och verkar sakna kunskap om den alarmerande situationen i Belarus.

Volha skickar in en mängd bevisning om direkta förföljelser hon drabbats av och ett brev från en av oppositionens mest framträdande politiker, förre presidentkandidaten Gubarevich. Han bekräftar Volhas politiska engagemang och vädjar till svenska myndigheter att ge henne skydd. Migrationsdomstolen konstaterar frankt att presidentvalet 2020 redan är avslutat och ”den allmänna situationen i Belarus är inte sådan att den i sig ger rätt till uppehållstillstånd”. Domstolen verkar inte veta vad som hände med presidentkandidaterna, deras staber och valarbetare, känner inte till de drakoniska straffen för Kalesnikava, Babaryko, Tsihanouskij.

Viktar skickar in bevis på att han deltagit i protestmarscher i Minsk och intyg på sin omfattande politiska aktivism i Sverige. Migrationsverket svarar syrligt att ”ni har varit fem till tio personer som har deltagit vid demonstrationerna i Sverige” och att det inte framgår hur man vet att information om dessa hamnat hos säkerhetstjänsten i Belarus. Migrationsverket får till och med advokater att tro att oppositionsarbete i Sverige eller i Belarus måste bevisas genom att man ger dem fotografier på kända underrättelsepersoner. Sveriges belarusier har demonstrerat varje vecka sedan protesterna 2020. Alla aktioner är samordnade med belarusier i Europa, USA, Australien och läggs ut på gemensamma plattformar i sociala medier.

I Lukasjenskas propagandateve har vi alla, även Viktar och Volha, visats i bild och kallats för landsförrädare. Migrationsdomstolen kommenterar det inte ens. Domstolen ”ifrågasätter inte att Viktar gripits i samband med en demonstration eller att myndigheterna installerat ett spårningsprogram på hans telefon. Det har dock inte kommit fram något om att händelserna var individuellt riktade mot just honom. Det var många andra som också greps”. 

Siarhei har deltagit i protestmarscher efter det förfalskade valet 2020 och försett nyhetsportalen NEXTA med nyhetsmaterial om valfusk. NEXTA är förklarad som extremistisk av Lukasjenka som tvingade ner ett Ryanair-plan för att gripa NEXTA:s grundare Raman Pratasevich. Att samarbeta med NEXTA ger garanterat plats på en brits i fängelset. Migrationsverket skriver: ” Mot bakgrund av att du enligt dina egna uppgifter stoppade dina politiska aktiviteter (i Belarus) sommaren 2021 verkar det svårt att förklara varför myndigheterna kan vara intresserade av dig nu.”

Men det kan faktiskt Lukasjenskas åklagarmyndighet svara på, i sitt senaste pressmeddelande: ”Vi har skapat ett kriminaltekniskt videobibliotek som innehåller hundratusentals filer, tack vare analysen av vilken mer än 1400 deltagare i gatuterror redan har identifierats. Dessutom fortsätter den ständiga insamlingen, systematiseringen och studien av mediematerial om fakta om extremistiska brott”. 

Med stöd av KIPOD, ett program för ansiktsigenkänning, grips människor varje dag på absurda anklagelser. Diktaturens kvarnar mal långsamt men säkert medan Migrationsdomstolen verkar tro att allt är över och har du inte blivit gripit än, så lär du inte bli det framöver heller. Åk till Belarus och chansa, det är budskapet till asylsökande oppositionella. 

För Viktar, Volha och Siarhej väntar mellan 5 och 20 år i Lukasjenskas gulag. Numera finns även dödsstraff på skalan.

Vår tidigare debattartikel väckte starkt gensvar. Jan Eliasson, förre vice generalsekreterare i FN, skrev på Twitter: ”I @Global_Bar Magazine läser vi att @Migrationsverk utvisar asylsökande till Belarus. Är detta verkligen fallet? Brotten mot MR är där legio, grymma och systematiska.”

FN:s särskilda rapportör om människorättssituationen i Belarus, Anaïs Marin, uppmanar uttryckligen i sin senaste rapport det internationella samfundet att ge stöd och effektivt skydd för de bealrusiska medborgare som tvingats lämna sitt land på grund av eskalerande förtryck och hot från statens sida. Svenska myndigheter måste inse allvaret. Kraven på de som söker skydd kan inte vara ställda som om det vore en rättsstat personerna flyr ifrån.

Sverige sanktionerar Belarus på goda grunder. Vi måste också stå för skyddsbehoven för de oppositionella som tvingas fly, inte gå diktaturens ärenden genom att förminska förtrycket och misstänkliggöra demokratiska aktivister.

Vi uppmanar migrationsministern Anders Ygeman och Migrationsverket att göra det enda rätta. Erbjud alla förföljda belarusier en fristad i Sverige!

Viktoria Valkovich
Ordförande i Föreningen Sveriges belarusier

Inga-Lina Lindqvist
Dmitri Vasserman

Talespersoner för Belarus Folkambassad i Sverige

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.