Nyhet: Ytterligare 2,9 miljarder återförs till biståndet


Biståndsminister Matilda Ernkrans. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Regeringen har idag den 18:e augusti beslutat att föra tillbaka ytterligare 2,9 miljarder kronor av de medel som avräknats från biståndet i så kallade limiter. Därmed har totalt 4,2 miljarder ”återlämnats” av de 9,2 miljarder kronor som totalt avräknats.

Läs också vår intervju med biståndsministern

Den 3:e augusti skrev Martin Nihlgård på organisationen IM en debattartikel där han menade att regeringen borde återföra 2,8 miljarder kronor, sedan Migrationsverkets prognos ändrats. Nu blir det alltså lite mer, 2,9 miljarder, och av precis samma skäl.

– Min spontana reaktion är att detta låter utmärkt. Nästas steg är att regeringen betalar ut de medel som fortfarande hålls inne, säger Martin Nihlgård i en kommentar.

Vid den tidigare sänkningen av limiter prioriterades bistånd till civilsamhällesorganisationer och insatser för mänskliga rättigheter och demokrati. Dagens beslut innebär att regeringen tillgängliggör resurser för satsningar på klimatområdet. Regeringen lättar även på limiterna för biståndet i Afrika, Asien och Mellanöstern. Även kriget i Ukraina och dess konsekvenser ska särskilt beaktas.

– Det är bra att nu kunna ge beskedet att regeringen gör ytterligare lättnader på utbetalningstaket inom biståndsbudgeten. Biståndets betydelse har ökat på grund av kriget i Ukraina och stigande matpriser, men också i spåren av pandemin och klimatförändringens extremväder. Därför möjliggör vi nu för fler satsningar inom klimatområdet till länder som är hårt drabbade av torka, fattigdom och konflikter, säger biståndsminister Matilda Ernkrans i en kommentar.

David Isaksson

Missa inte nästa veckas biståndsdebatt!

Lyssna också på

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.