Slutreplik: Migrationsverket missförstår avsiktligt


DEBATT. Migrationsverket missförstår avsiktligt intentionen i vår debattartikel. Myndigheten betraktar de facto Belarus som ett säkert land avslår 98 procent av alla som söker asyl – en siffra vi beklagar att myndigheten väljer att inte kommentera, skriver Inga-Lina Lindqvist och Dmitri Vasserman från Belarus Folkambassad och Viktoria Valkovich, Ordförande i föreningen Sveriges Belarusier i ett svar till Anna Lindblad, Migrationsverket.

Detta är en debattartikel. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Sveriges belarusier vill tacka Migrationsverket för ett snabbt svar och för rättelsen. Samtidigt beklagar vi att myndigheten avsiktligt verkar missförstå intentionen i vår debattartikel. Migrationsverket betraktar de facto Belarus som ett säkert land. 98 procent avslagna ansökningar är en nedslående siffra som vi beklagar att myndigheten väljer att inte kommentera i sitt svar. 

Läs det ursprungliga inlägget här

Andelen avslag står inte i någon som helst proportion till förtrycket i Belarus. Migrationsverket kan fatta beslut om verkställighetsstopp när säkerhetsläget i ett land snabbt förändras och när det inte finns tillräckligt med information om situationen i landet. Föreningen Sveriges belarusier och Belarus Folkambassad i Sverige följer utvecklingen mycket nära och vår farhåga är att Migrationsverket inte hinner med den snabba eskaleringen i Belarus. Läget i vårt hemland förändras och försämras dag för dag. Den 21 juli i år skrev Lukasjenka under en ny lag som tillåter att en person blir dömd i sin frånvaro utifrån uppenbart politiskt motiverade brottsrubriceringar, såsom ”terrorism” (vad som helst som misshagar regimen), ”landsförräderi” (allt som oppositionen företar sig) och ”skapande av extremistisk organisation” (har använts för att döma människor som skapat privata chattar på Telegram). Dödsstraff finns i straffskalan. Alla belarusier i utlandet, inklusive asylsökande, kan godtyckligt dömas utan garanti att det ens kommer till de dömdas kännedom. Migrationsministern Anders Ygeman och Migrationsverket! Vi ställer gärna all information vi har och alla våra kontakter till ert förfogande. Vi bjuder gärna in till ett möte då vi menar att situationen för asylsökande belarusier är djupt bekymmersam och behöver tas upp på principiell nivå. Behandla inte Belarus som ett i princip säkert land. Överväg ett verkställighetsstopp. Erbjud alla förföljda belarusier en fristad i Sverige.

Inga-Lina Lindqvist
Dmitri Vasserman

Representanter för Belarus Folkambassad i Sverige

Viktoria Valkovich
Ordförande i föreningen Sveriges Belarusier

Läs Migrationsverkets svar här:

läs det ursprungliga inlägget här

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.