Svenska banker bryter mot Parisavtalet


Smältande isberg på Svalbard. Foto: David Isaksson.

Svenska storbanker fortsätter att finansiera företag som utvidgar sin utvinning av olja och gas vilket strider mot Parisavtalet. Det skriver Fair Finance Guide i en ny granskning.

Fair Finance Guides årliga granskning visar att bankernas största fossila utlåning, vilken går till företag som utvinner olja och gas i Norge inklusive den norska delen av Arktis, fortsätter. Detta sker fast Internationella Energirådet (IEA) har konstaterat att ingen ny utvinning får ske om 1,5-gradersmålet i Parisavtalet ska nås. 

Klicka här för att prenumerera https://globalbar.se/produkt/prenumeration-2/

– Det är anmärkningsvärt att bankerna inte har satt stopp för stödet till oljebolag som utökar sin utvinning. De här bolagen rör sig i helt fel riktning och det måste upphöra omedelbart om vi ska kunna förhindra en klimatkatastrof, säger Jakob König, som leder granskningsinitiativet Fair Finance Guide på Sveriges Konsumenter i ett pressmeddelande.

Här kan du läsa rapporten i dess helhet.

Redaktionen

Läs också

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.