Svenska banker bryter mot Parisavtalet


Smältande isberg på Svalbard. Foto: David Isaksson.

Svenska storbanker fortsätter att finansiera företag som utvidgar sin utvinning av olja och gas vilket strider mot Parisavtalet. Det skriver Fair Finance Guide i en ny granskning.

Fair Finance Guides årliga granskning visar att bankernas största fossila utlåning, vilken går till företag som utvinner olja och gas i Norge inklusive den norska delen av Arktis, fortsätter. Detta sker fast Internationella Energirådet (IEA) har konstaterat att ingen ny utvinning får ske om 1,5-gradersmålet i Parisavtalet ska nås. 

Klicka här för att prenumerera https://globalbar.se/produkt/prenumeration-2/

– Det är anmärkningsvärt att bankerna inte har satt stopp för stödet till oljebolag som utökar sin utvinning. De här bolagen rör sig i helt fel riktning och det måste upphöra omedelbart om vi ska kunna förhindra en klimatkatastrof, säger Jakob König, som leder granskningsinitiativet Fair Finance Guide på Sveriges Konsumenter i ett pressmeddelande.

Här kan du läsa rapporten i dess helhet.

Redaktionen

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.