Nyhet: Regeringen gör ”återbetalning” till biståndsbudgeten


Humanitärt bistånd genom kyrkornas organisation ACT Alliance. Foto: ACT Alliance

NYHET. Regeringen har nu beslutat om en ”återbetalning” av pengar till biståndsbudgeten sedan migrationsverket återigen reviderat prognosen för antalet flyktingar till Sverige. Totalt läggs 1,3 miljarder tillbaka. Uppgifterna bekräftas av regeringen.

Enligt det som kommit fram hittills kommer följande förändringar att göras:

  • CSO-strategin ändras till 90 procent och 555 milj läggs därmed tillbaka.
  • MR demo ändras till 90 procent.
  • Hållbar utveckling får tillbaka 400 miljoner.
  • Hållbar fred får tillbaka pengar för ett minröjningsprojekt i Ukraina.

Regeringen har nu bekräftat att uppgifterna ovan stämmer

– Jag är glad att kunna ge besked om att regeringen nu säkrar stora delar av finansieringen till civilsamhället och till demokrati och mänskliga rättigheter. Vi värnar små och viktiga civilsamhälles-organisationer som kommit i kläm. Ändringen stärker även arbetet med hållbar utveckling, såsom på klimatområdet, säger biståndsminister Matilda Ernkrans i ett pressmeddelande.

Bra, men långtifrån tillräckligt är kommentarer från chefer på flera svenska organisationer.

Mariann Eriksson är generalsekreterare för Plan International Sverige. Hon är delvis nöjd med beslutet:

– Beslutet att återföra drygt en miljard till biståndet är ett välkommet första steg men själva tanken att låta världens fattigaste betala för flyktingmottagandet är FEL! Enligt Migrationsverkets senaste prognos borde regeringen betala tillbaka mer till biståndet. Nu stannar kostnaden på 3,6 miljarder – inte 7,9 miljarder, säger Mariann Eriksson.

Regeringens dramatiska nedskärningar i biståndet har skapat en kris för många demokratikämpar och kvinnorättsförsvarare runt om i världen, och vi står inför en global hungerkatastrof där 1,7 miljarder människor riskerar att få brist på mat, menar Diakonia.

– Biståndet behövs, och det behövs nu! Vi förväntar oss att regeringen återför minst det som man tagit för mycket utifrån sitt eget system för avräkningar, vilket innebär att ytterligare 4,3 miljarder ska betalas tillbaka till biståndet, säger Diakonias generalsekreterare Lena Ingelstam.

Anna Sundström, generalsekreterare för Palmecentret har också varit kritisk mot regeringen. Hon poängterar att systemet nu måste förändras.

– Att pengarna återförs är bra men också självklart nu när migrationsskostnaderna minskar. Men hela situationen visar hur absurt systemet med avräkningar är. Det måste förändras i grunden. Jag hoppas att Socialdemokraterna visar ledarskap och tar initiativ för att hitta ett sätt att stärka beredskapen att hantera kommande situationer med kraftigt ökat antal migranter på ett mer hållbart sätt – och driver på i OECD för att systemet ändras.

Martin Nihlgård, generalsekreterare för organisationen IM är inne på samma linje. Han säger:

– Det är fortfarande feltänkt att göra avräkningar från biståndet för människor pa flykt. Regeringen bör därför snarast häva resten av avräkningarna.

Instämmer gör också Anna Tibblin på We Effect:

– Att regeringen betalar tillbaka 1,3 mdkr av de närmare 10 som skurits ned från biståndet är ett välkommet steg. Men det räcker inte. Det behövs fler, inte färre, insatser för att motverka hungerkrisen som nu förvärras av kriget i Ukraina säger hon och fortsätter:

– Det värmer att så många i Sverige visat stöd för biståndet de senaste veckorna. Ungdomsförbund, kyrkor, fack och kooperationen visar klokskap och vill möta globala kriser med samarbete och solidaritet över gränserna. Det ger hopp!

Redaktionen

Lyssna också på

Klicka här för att prenumerera https://globalbar.se/produkt/prenumeration-2/

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.