Granskning: Märkliga lån och försvunna FN-miljoner


Tack FN för miljonerna! UNOPS chef Faremo tillsammans med Daisy Kendrick och Jude Ower från WATO.

Märkliga lån till tillfälliga affärsbekanta, fest i en lyxlägenhet i New York, en norsk före detta justitieminister som avgår i förtid och 61 miljoner dollar som lånats ut till en engelsk familj – varav en stor del nu är försvunna.
Historien om FN-kontoret UNOPS visar på allvarliga brister i FN:s kontrollsystem.
– UNOPS får ta smällen i media men det som hänt är symtom på ett mycket större problem. Det här är inget nytt. Skillnaden är att det läckte ut, säger den tidigare medarbetaren Jonas Svensson.
Läs den märkliga historien som FN-organet gör allt för att tysta ned – och där Sverige genom Sida är en av FN-kontorets viktigaste finansiärer.

New York Times skrev tidigare i maj om affären om UNOPS-affären som nu skakar FN. Historien börjar på en fest i en lyxlägenhet i New York 2015. Där introducerar en italiensk mellanhand en brittisk affärsman för två högt uppsatta tjänstepersoner i ett FN-organ. En av dem är Norges tidigare justitieminister Grete Faremo. På kontot har organisationen 61 miljoner dollar som de vill investera, men ingen klient att låna ut pengarna till. När festen är över har den brittiske affärsmannen och hans dotter fått FN-organets investeringsfond. Pengar som nu är borta.

Manhattan. Foto: Luca Bravo/Unsplash.

När Grete Faremo 2014 tog över FN-organet United Nations Office for Project Services - UNOPS bestämde sig den tidigare norska justitie- och försvarsministern för att ändra i organisationen. UNOPS anlitas av andra FN-organ för att bygga skolor och vägar, leverera medicinsk utrustning eller utföra andra logistiska uppgifter. Ett viktigt uppdrag, som nu Faremo ville utveckla tillsammans med organisationens vice verkställande direktör, ukrainaren och FN-veteranen Vitaly Vanshelboim.

Läs också - Sida: Vi känner till anklagelserna

Under årens lopp hade UNOPS lyckats samla på sig ett överskott på tiotals miljoner dollar. Nu ville den nya ledningen låna ut pengarna – som en bank – för att finansiera vinstdrivande projekt i utvecklingsländer. Det gick inte så bra. Historien som New York Times skildrade och som Devex var först med att avslöja, visar på ett pärlband av förbryllande finansiella beslut, där erfarna diplomater anförtrodde flera tiotals miljoner dollar till en brittisk affärsman efter att ha träffat honom på en fest. 

Affärsmannen är David Kendrick, en 58-årig brittisk medborgare som ska vara folkbokförd i Spanien. Han länkas till ett dussintal företag i flera länder, de flesta inom byggbranschen. Enligt FN-revisorerna har några av hans företag gått med ekonomisk förlust - 20,2 miljoner dollar 2017 och 14,9 miljoner dollar 2018.

Hans dotter, Daisy Kendrick var först ut med att få pengar av UNOPS. 2017 fick hennes organisation “We are the Oceans” tre miljoner dollar, trots att organisationen var nygrundad samt hon nyexaminerad och saknade tidigare erfarenheter. Organisationen anklagas även för att ha angett två personer som befann sig på festen 2015, som styrelsemedlemmar. Dessa har nyligen gått ut med att de saknar koppling till “We are the Oceans” och att de varit omedvetna om att deras namn använts. Pengarna som Daisy Kendrick fick gick till att producera en poplåt, ett videospel och en webbplats för att sprida medvetenhet om miljöhoten som drabbar världshaven. 

Året därpå, 2018, tillkännagav FN-organet UNOPS att de beviljat sina första lån. Under de kommande två åren lånade de ut 8,8 miljoner dollar till ett företag som satsade på ett vindkraftsprojekt i Mexiko och 15 miljoner dollar lånades ut till ett annat företag för ett projekt med förnybar energi. Ytterligare 35 miljoner dollar gick till ett företag för att bygga bostäder i Antigua, Ghana, Indien, Kenya och Pakistan.

Samtliga företag som beviljades lån är kopplade till David Kendrick. I juli 2020 larmade FN-revisorerna om att organisationen hade samlat all sin risk på ett ställe. Ett par månader senare försökte UNOPS få tillbaka pengarna. FN:s egen utredning redovisar att Kendricks företag gått med på att betala tillbaka pengarna för vindkraftverken och för projektet med förnybar energi, men har inte hållit sitt ord. 2021 ska Kendricks företag ha gjort några få och små inbetalningar som inte räcker för att betala skulden. Enligt FN:s revisorer gör UNOPS en förlustaffär på 22 miljoner dollar.

Slutligen erkände ett av Kendricks företag att de hade använt en stor del av depositionen på 15 miljoner dollar för att betala av redan existerande skulder. De andra lånen, som var avsedda att finansiera bostadsprojekt till överkomliga priser, är fortfarande officiellt under utredning. 

UNOPS - skandalen inifrån
Jonas Svensson jobbade med innovationer på FN-organet UNOPS och har en unik insyn i affären som nu skakar FN. Enligt honom är det inget unikt eller ovanligt.

– UNOPS får ta smällen i media men det som hänt är symtom på ett mycket större problem. Det här är inget nytt. Skillnaden är att det läckte ut. Denna gång fanns det tillräckligt med fakta för att plockas upp av media, säger Jonas Svensson. 

UNOPS verksamhet finansieras indirekt av skattemedel - core funding ­–  då andra FN-organ betalar dem för att utföra tjänster. Vid en tidpunkt hade UNOPS reserver på 200 miljoner dollar. Beslutet kommer enligt Jonas Svensson från den exekutiva styrelsen som består av UNOPS-företrädare och andra FN-organ. De bestämde att mellan 30 och 50 procent av reserven fick gå till investeringar. Den strategiska och konceptuella tanken med investeringarna som gjordes var att hitta sätt att minska andelen FN-medel för att starta projekt i länder där riskerna är höga. Näringslivet kunde göra vinst och FN skulle gå med vinst genom aktierna de har i de här projekten.

– Men det som skedde i verkligheten var att UNOPS satsade på en egen startup med en obeprövad byggteknik. Kendricks företag hade tidigare bara byggt 50 hus. UNOPS tog in avtal för att bygga 1,2 miljoner hus, vilket hade varit för mycket för vilken etablerad byggentreprenör som helst, konstatear Jonas Svensson. 

FN-organet gick totalt in med 61 miljoner dollar. Resten, två miljarder skulle några miljardärer från Qatar bidra med. 

–Det som gick att se på ytan såg bra ut. Men investerargruppen från Qatar hade aldrig investerat i Afrika tidigare och social housing är en helig graal som många organisationer försökt sig på. Det är en utmaning. Ta Ghana, ett av de inblandade länderna. Hur stor är medelklassen, hur mycket pengar har de att röra sig med? Hur mycket får ett hus kosta? Dessutom förutsätter satsningen en ny lånemarknad för medelklassen och man behöver en bank som kan bevilja bolånen. Det är en stor snurra att dra igång, konstaterar Jonas Svensson.

Strålande affärer? UNOPS i Ghana.

Så kom covid. Då försvann Qatar-investerarna. Kendricks stod kvar utan finansiärer. UNOPS lånade honom mer pengar. 

– Det var antingen det – eller att börja om från början – något som skulle ta ytterligare några år, förklarar Jonas Svensson. 

Till slut läckte hela affären ut till media.

– Det blev en stor grej utåt. Men för FN var det ingen ny information. Det finns advokater som jobbat med det här sedan 2020, det har bedrivits interna utredningar. Liknande saker händer hela tiden. UNOPS ”tappade bort” 80 miljoner dollar året innan jag började, UNDP tappade 20 miljoner och den vice generalsekreteraren blev sparkad, vart pengarna hamnat är det ingen som vet, säger Jonas Svensson. 

FN en kultur av straffrihet, stora budgetar och knappt någon insyn
Den senaste FN-skandalen sätter fingret på ett problem som länge varit känt bland diplomater och tjänstepersoner på FN, menar Jonas Svensson. Det råder helt enkelt en kultur av straffrihet i ledningen som rör sig med allt för stora budgetar och knappt någon insyn. Något han själv bevittnade då han jobbade på UNOPS.

– FN har ett trettiotal inkubationsprogram som kostar runt 200 - 300 miljoner dollar om året. Det behöver inte kosta så mycket, men sättet FN jobbar på slukar resurser och ger begränsade resultat. Främst för att det saknas koordinering och samarbete. Samtidigt finns det ingen som hålls ansvarig, eftersom det saknas ett ansvarsutkrävande, säger Jonas Svensson. 

Han lyfter UNDPS projekt - Moon Shots and Puddle Jump – som exempel:

– Danmark finansierar projektet med 25 miljoner kronor, vilket täcker sex personers löner. Pengarna går enbart till personal, det finns ingen verksamhet. Men det finns en snygg broschyr där det står “Scan the horizon in UNDP offices in your region”. Vilka innovationer kan man hitta i ett FN kontor i Kambodja? Inte så värst många. FN arbetar med buzzwords och nöjer sig med en och en annan rubrik i tidningen istället för reella resultat, fortsätter Jonas Svensson. 

FN:s organisering kan ibland även motverka ändamålen. Jonas Svensson pekar på hur IMF och Världsbanken, som båda är medlemmar i FN-familjen, villkorar sitt stöd på ett kontraproduktivt sätt. Han lyfter Etiopien som exempel där Världsbanken ställt krav på att landet ska förstatliga sin odlingsmark och sälja till multinationella företag, vilket de gjort. 

– Nu odlar Etiopien mat för export och är fortfarande beroende av matpaket från FN. Så hade det inte behövt vara om de fått odla till sig själva. Men organisationen är inte ond, det är strukturerna som är skeva, säger Jonas Svensson. 

UNOPS ville göra rätt för sig genom att generera nya pengar till organisationen från den privata sektorn i stället för av skattemedel. Hur kunde det gå så här?

– Projekt med näringslivet är organisationens heliga Graal och Vanshelboim var den yngste vice VD:n i FN:s historia. När han kom in i UNOPS låg organisationen på minus 40 miljoner dollar, vilket han vände till plus 200 miljoner dollar. Han satsade men skyndade, det är ett hastverk. Och Faremo skulle gå i pension snart, kanske ville hon lämna social housing och FN-aktier som ett slags eftermäle, menar Jonas Svensson.

Pension i förtid
Strax efter avslöjandet gick Grete Faremo, som planerade att gå i pension i september, ut med att hon avgår. "Utan att veta hela historien hände det på min vakt", ska hon ha skrivit i ett brev till kontorets personal. Den näst högst rankade tjänstepersonen i FN-organet - Vitaly Vanshelboim - har under utredningen varit tjänstledig och avböjt att kommentera händelserna, uppger New York Times.

Grete Faremo (bild från 2010) Foto: Wikipedia cc.

Jonas Svensson målar upp en bild av en föråldrad och ineffektiv organisation som präglas av en pengaslukande byråkrati, där större delen av pengarna i de skattefinansierade verksamheterna går till administrativt arbete och projekten som det investeras i många gånger är ett spel för gallerierna, utan att någon hålls ansvarig. 

– Kendricks-affären är toppen av isberget, men det finns många isberg. Nu har man en anledning att börja lyfta på stenarna, titta på vad som finns där under och göra något åt det. Förhoppningsvis kan en FN-reform bli av, något flera av FN:s generalsekreterare tryckt på de senaste 20 åren, säger Jonas Svensson. 

Katerin Mendez

Bakgrund

FN:s kontor för projekttjänster UNOPS tillhandahåller tjänster för infrastruktur, upphandling och projektledning. kontoret har sitt huvudkontor i Helsingfors.

Totalt levererade UNOPS 2,2 miljarder USD i freds- och säkerhetsprojekt, humanitära och utvecklingsprojekt 2020.

UNOPS stödjer projekt i mer än 80 länder runt om i världen.

UNOPS S3i heter projektet som nu utreds av FN:s interna revision och som står i fokus för den här artikeln.

Huvudkontoret är beläget i Helsingfors. 
Läs mer om UNOPS här

https://globalbar.se/2022/05/sida-vi-kanner-till-anklagelserna/

Fortsätt läsa för endast 49 kr/mån!

Du läser nu en av tre gratis artiklar innan du bestämmer dig för att bli prenumerant. För att läsa mer om våra prenumerationer klickar du här.

Köp prenumeration

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.