Dödsstraff: Allt fler avrättas i Iran och Saudiarabien


Från Amnestys rapport

I Iran och Saudiarabien ökade antalet verkställda dödstraff under 2021 och nästan 90 personer har dömts till döden under krigslagen i Burma. Det skriver Amnesty International i en ny rapport.

Minst 579 dödsstraff verkställdes i 18 länder förra året, vilket är en ökning med 20 procent jämfört med 2020. Iran stod för den största delen av denna ökning och avrättade minst 314 personer (minst 246 år 2020), vilket är det högsta antalet verkställda dödsstraff sedan 2017. Detta berodde delvis på en ökning av narkotikarelaterade avrättningar – ett brott mot internationell rätt som förbjuder dödsstraff för andra brott än sådana som innebär avsiktligt dödande. Samtidigt mer än fördubblade Saudiarabien sitt antal avrättningar, en trend som har fortsatt under 2022 med avrättningen av 81 personer under en enda dag i mars. – Efter att antalet verkställda dödsstraff minskade under 2020 ökade Iran och Saudiarabien återigen sin användning av dödsstraff förra året, bland annat genom att skamlöst bryta mot de förbud som införts enligt internationell människorättslagstiftning. Deras aptit på att sätta bödeln i arbete har inte heller visat några tecken på att avta under de första månaderna av 2022, säger Agnès Callamard, Amnesty Internationals generalsekreterare i en kommentar.

Liksom tidigare år omfattar totalsiffrorna för verkställda dödsstraff inte de tusentals människor som Amnesty International anser har avrättats i Kina, och inte heller det stora antal avrättningar som tros ha ägt rum i Nordkorea och Vietnam. Detta beror på dessa länders hemlighållande av information, medan de registrerade totalsiffrorna för flera andra länder måste betraktas som minimisiffror.

https://www.youtube.com/watch?v=vOpmCJ3uTYc

En positiv trend som kan skönjas är att flera länder avskaffar dödsstraffet. I Sierra Leone avskaffades dödsstraffet i juli 2021, men lagen har ännu inte trätt i kraft. I december 2021 antog Kazakstan en lag om att avskaffa dödsstraffet som trädde i kraft i januari 2022. Papua Nya Guinea avskaffade dödsstraffet i januari 2022, men lagen har inte trätt i kraft än. Malysia ska lägga fram lagstiftningsreformer om dödsstraffet under tredje kvartalet 2022. Och i Centralafrikanska republiken och Ghana inledde lagstiftarna under 2021 lagstiftningsprocesser för att avskaffa dödsstraffet.

Läs rapporten här

Tomas Nordberg

Fortsätt läsa för endast 49 kr/mån!

Du läser nu en av tre gratis artiklar innan du bestämmer dig för att bli prenumerant. För att läsa mer om våra prenumerationer klickar du här.

Köp prenumeration

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.