Din globala vecka 23-29 maj


Illustration: Lisa Jansson

Kampanj kräver att FIFA tar ansvar, musik från Syrien och lästips inför långhelgen. Här är veckans sammanfattning av händelser med fokus på klimat, bistånd och global utveckling. Tipsa oss gärna om sådant som händer framöver. Maila oss på info@globalbar.se 

Ny regering i Australien kan ge ändrad klimatpolitik

Labourpartiets Anthony Albanese som i helgen besegeade det konservativa partiet i valet i Australien har signalerat att landet nu ska få en annan klimatpolitik, även om han inte vill gå så långt som till att stoppa öppnandet av nya kolgruvor. De stora skogsbränderna och andra klimatkonsekvenser var en bidragande faktor till att Labour vann valet.

Läs vår tidigare artikel om Australien och klimatet här

Snart börjar Stockholm+50

I nästa vecka kör den stora miljökonferensen Stockholm+50 igång men redan nu startar sidoevent runt om i världen. Många går att se och följa på nätet.
Här är en lista över det som händer

Valet i Somalia gick bra

Den 15:e maj hölls presidentval i Somalia. Valet beskrivs som rättvist och professionellt genomfört och vanns av Hassan Sheikh Mohamud som besegrade den sittande presidenten Mohamed Abdullahi Mohamed. FN välkomnar den fredliga övergången mellan presidenterna och uppnamnar landets nyvalda president att bilda en regering som inkluderar breda grupper i landet. 

Inför presidentvalet i Somalia publicerade vi en analys som du kan läsa här.

Granskning: Märkliga lån och försvunna FN-miljoner

I förra veckan publicerade vi Katerin Mendez artikel om FN-organet UNOPS affärer: fest i en lyxlägenhet i New York, en norsk före detta justitieminister som avgår i förtid och 61 miljoner dollar som lånats ut till en engelsk familj – varav en stor del nu är försvunna. Historien om FN-kontoret UNOPS visar på allvarliga brister i FN:s kontrollsystem. 
Läs reportaget här

Kampanj ska få FIFA att ta ansvar

Amnesty, Human Rights Watch och flera andra organisationer har lanserat kampanjen #PayUpFIFA där man kräver att internationella fotbollsförbundet FIFA ska betala kompensation till alla de migrantarbetare som skadats och på olika sätt drabbats under byggandet av fotbollsarenorna i Qatar där Fotbolls-VM äger rum senare i år. 
Läs mer om kampanjen här

Ekocid kan bli ett internationellt brott

Ekocid innebär storskalig miljöförstöring. Nu kräver allt fler att Internationella brottmålsdomstolen (ICC) inkluderar ekocid bland internationella brott. Detta skulle betyda att ansvariga kan ställas inför rätta.
Läs artikeln här

Det händer i veckan

23 Maj. World Turtle Day
Dagen skapades som ett årligt evenemang för att hjälpa människor att fira och skydda sköldpaddor och deras försvinnande livsmiljöer runt om i världen. 

23-25 maj 2022. Stockholm Forum for Peace and development (SIPRI)
2022 års Stockholmsforum om fred och utveckling, som äger rum online. Årets forum kommer att utforska sätt att möjliggöra en fredsmiljö i samband med konvergerande kriser. Mot bakgrund av den ryska invasionen av Ukraina och samtidigt som FN:s konferens om den mänskliga miljön fyller 50 år kommer forumet att diskutera långsiktiga globala utmaningar mitt i den omedelbara säkerhetskrisen. Vad behöver förändras inom ekonomi, institutioner, regeringar, organisationer, företag och samhällen för att bevara den naturliga miljön, den biologiska mångfalden och de mänskliga framstegen samtidigt som fred och säkerhet upprätthålls i enlighet med målen i Agenda 2030? Registrera dig här.

24 maj. kl. 14:30 LO eller på Facebook, Demokratin på reträtt: Varför ska man bry sig?
Demokratin är på tillbakagång. Runt om i världen vinner auktoritära och nationalistiska krafter mark samtidigt som demokratiska och fackliga rättigheter pressas tillbaka. Hur påverkar egentligen den globala demokratiska nedgången oss i Sverige? Vad kan vi göra för att vända trenden?
Tidens Johan Sjölander och Lisa Weegar som kommer att presentera rapporten.
Därefter följer ett samtal mellan Anna Sundström, generalsekreterare för Olof Palmes Internationella Center, och Oscar Ernerot, chef för LOs internationella enhet.
Anmäl dig här

24 maj. Eritreas självständighetsdag
Eritrea firar 29 år som självständig nation. I mer än 20 av dessa har den svenska journalisten och författaren Dawit Isaak suttit fängslad i landet.
Läs vårt tidigare reportage från Eritrea här.

24 maj. 15-30- 18.15 The 2022 Paris Peace Forum Spring Meeting

Forumet kommer att ägna sitt vårmöte åt att diskutera hur man kan bevara världsordningen och skydda globala kollektiva nyttigheter - med fred och ekonomisk stabilitet som förutsättningar - och hur man kan förhindra en global livsmedelskris.

25 Maj. International Missing Children´s Day
Dagen skapades sedan 6-årige Etan Patz 1979 försvann på väg till skolan i New York City. Gränsen mellan USA och Mexiko är en av de platser där många barn försvinner. Enligt UNICEF försöker enbart från Guatemala 300 barn och ungdomar att dagligen ta sig över gränsen mellan USA och Mexiko.

25 maj. 10.00 Kurs om religionsfrihet når gräsrötter över hela världen
Svenska missionsrådets religionsfrihetsnätverk NORFORB lanserar ”The Local Changemakers Course” i ett digitalt evenemang kl. 10.00. 
Registrera dig här

29 maj. Internationella dagen för FN:s fredsbevarare
Dagen hedrar alla män och kvinnor som har tjänstgjort och fortsätter att tjänstgöra i FN:s fredsbevarande operationer. Dag Hammarskjöld-medaljen delas ut denna dag. Medaljen är ett postumt pris som delas ut av FN till militärer, poliser eller civila som förlorar livet i samband med en fredsbevarande FN-insats.

Kulturtips

Musik från den syriska exilen
För tidningen The New Humanitarian har Dunya Habash, som forskar kring syriska musiker i exil, ställt samman en lista med musik som skapats i exilen, och som ett sätt hantera livet i exil.
Läs artikeln musiktipsen här

Sex och kärlek i Indien
Boken Kärlek i Indien av Pär Jansson (Carlssons förlag) förklarar varför indiska bröttlo är så extravaganta och avslöjar Kamasutras hemlighet. Läsaren får möta allt från manliga strippor till läkare som hittat en ny erogen punkt.

Så förstår du det som händer i Hongkong
Hur ska vi förstå det som sker i Hong Kong? Två böcker beskriver bakgrunden till det som nu sker Indelible City: Dispossession and Defiance in Hong Kong av Louisa Lim och The Impossible City: A Hong Kong Memoir, av Karen Cheung. Louisa Lims "Indelible City" utmanar den etablerade sanningen om Hongkongs historia med en beskrivning av Hongkongs långa kamp för sjävständighet. I sin debutbok "The Impossible City" skriver Karen Cheung om att hitta sin plats i en stad när den försvinner framför ens ögon. 
Här kan du läsa ett utdrag ur boken Hongkong RIP som vi tidigare publicerat
Fortsätt läsa för endast 49 kr/mån!

Du läser nu en av tre gratis artiklar innan du bestämmer dig för att bli prenumerant. För att läsa mer om våra prenumerationer klickar du här.

Köp prenumeration

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.