Står världen ut med ytterligare en misslyckad klimatkonferens?


KOMMENTAR. Den här veckan drar det globala klimatetablissemanget in i Stockholm. Men vad är egentligen syftet med den stora klimatcirkus som nu startar, frågar sig David Isaksson.

Detta är en kommentar. De åsikter som framförs är författarens egna.

Det här gången är det Stockholms tur, 50 år efter det banbrytande mötet som satte miljöfrågorna på den globala kartan. FN-chefen Guterres kommer att vara där, liksom i stort sett alla som vill ha något att säga till om i klimatdebatten.

Vi har försökt sammanställa åtminstone en del av det som händer under veckan och som du som är prenumerant kan läsa här. För det är mycket. Totalt äger flera hundra arrangemang rum (varav många digitala ska sägas). Men behövs det verkligen fler möten av det här slaget?

Kriget i Ukraina har satt klimatet på undantag och det var länge sedan Greta dominerade debatten, även om vi säkert kommer att se mer av henne den kommande veckan.

Men kanske kan det brutala ryska överfallskriget mot Ukraina faktiskt vara det som ger klimatarbetet en välbehövlig knuff framåt. Europa storsatsar nu på hållbar energi och blir det totalstopp för import av rysk gas och olja (vilka många hoppas) kommer det i sin tur att kräva än mer av oss när det gäller omställning och nytänkande. Energin och i förlängningen klimatet har helt enkelt blivit en säkerhetsfråga.

Samtidigt är krigets följder för miljön förfärliga, något som inte minst uppmärksammats i samband med att Ryssland i princip jämnat staden Mariupol med marken och lämnat tusentals döda. Nu riskerar utsläpp och gifter att förorena både land och hav.

Vad ska då konferensen i Stockholm egentligen leda till förutom att ge lite mer glans åt Sverige? Ja, här känns det betydligt mer oklart, eller vad sägs om följande, hämtat från konferensens hemsida:

By gathering a broad set of stakeholders from all around the world, the meeting will emphasize the importance of a multi-actor, multi-sector approach to addressing environmental issues and embody the importance of collaborative action. Stockholm+50 also highlights our intergenerational responsibility to protect the Earth and ensure that life support systems are available to all.

Veckan som kommer får visa om världen för en gång skull kan överraska sig själv i positiv riktning eller om det blir ”climate business as usual”.

David Isaksson
Chefredaktör

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.