Bitcoin-konkurs hotar El Salvador


Militar bevakar en Botcoin-bankomat i hvudstaden San Salvador. Foto: David Isaksson.

Värdet på kryptovalutan Bitcoin har den senaste tiden störtdykt. El Salvador är det enda land i världen som än så länge infört Bitcoin som officiell valuta och en stor del av statsfinanserna är i Bitcoin. Nu hotas hela landets ekonomi.

Nayib Bukele som i februari 2021 vann presidentvalet med en jordskredsseger och vars nybildade parti har egen majoritet i parlamentet, har med sin auktoritära, men också ungdomliga stil, gjort sig känd som ”The cool dictator” (ja, han har även kallat sig just det på Twitter!). Under hans tid vid makten har förföljelse mot oberoende medier och andra i landet ökat kraftigt. Som en följd av det undantagstillstånd som införts i El Salvador som en följd av det omfattande gängvåldet har över 30 000 människor fängslats och journalister som intervjuar gängmedlemmar kan straffas hårt.

framtidsstaden Bitcoin City
Nyligen presenterade El Salvadors president Nayib Bukele planen framtidsstaden Bitcoin City där alla transaktioner ska vara i den digitala kryptovalutan. Tanken är att skapa ett internationellt Bitcoin center för företag och investerare. Sedan tidigare finns planer på en storskalig framställning av Bitcoin med hjälp av energi från landets vulkaner.

https://twitter.com/nayibbukele/status/1523799427856490496

Bukele bjöd också in centralbanker och reglerar av finansiella system från 44 länder till en tvådagarskonferens om Bitcoin. 

Redan idag är Bitcoin officiell valuta i El Salvador (vid sidan om dollar, landet har ingen egen valuta) och det finns särskilda bankomater för Bitcoin runt om i landet. Alla vuxna medborgare i El Salvador har också fått en digital plånbok med motsvarande 30 dollar i Bitcoin insatta. De flesta har dock, efter att de gjort av med pengarna, inte gjort några nya inköp av Bitcoin. De flesta jag träffar i El Salvador under mina senaste besök där skakar också på huvudet – om de ens förstår vad Bitcoin är.  

Och med tanke på kursutvecklingen är det kanske tur att folk förhållit sig skeptiska. För sedan kursen på kryptovalutan sjunkit med över 50 procent sedan i november ökar oron för att El Salvadors statsfinanser ska drabbas hårt och att landet inte ska kunna betala sin utlandsskuld. Bukele svarade för sin del genom att köpa ytterligare 500 Bitcoins för priset 30 7 444 dollar stycket.

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg har El Salvador köpt Bitcoin för ca 1 miljard kronor, en ”portfölj” som nu är värd ca 700 miljoner. Samtidigt har kursen på El Salvadors utlandsskuld (statsobligationer) sjunkit med 40 procent och många investerare undrar om El Salvador kommer att klara av att betala sin skuld nästa gång den förfallet (början av 2023). 

Tumregeln när det gäller kryptovalutor brukar vara att bara investera sina egna pengar och det man utan problem har råd att förlora. El Salvadors president har gjort precis tvärtom och frågan är om Bitcoin-debaclet tillsammans med det omfattande gängvåldet kan få det folkliga missnöjet mot honom att växa.

David Isaksson

Lyssna också på

https://globalbar.se/2021/10/global-podd-86-mot-varldens-coolaste-diktator/

Fortsätt läsa för endast 49 kr/mån!

Du läser nu en av tre gratis artiklar innan du bestämmer dig för att bli prenumerant. För att läsa mer om våra prenumerationer klickar du här.

Köp prenumeration

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.