Smink och gas: Svenska företag kvar i Ryssland


Samma färger som Ukraina - men fortsatta affärer med Ryssland.

Över 600 utländska företag har valt att dra ner eller helt avsluta sina affärer i Ryssland. Men ett antal internationella företag verkar inte bry sig nämnvärt – ett av dessa är svenska Oriflame, ett annat statliga Vattenfall som fortsätter köpa rysk gas.

Sedan tidigare listar forskare vid Yale University de företag som valt att stanna kvar i Ryssland, ett antal som ständigt krymper.

Till de just nu 219 företag som väljer att vara kvar hör bland annat Koch Industries, Asus, Ali Baba och Acer. Flera svenska företag väljer också att stanna. Oriflame Cosmetics, som grundades i Sverige 1967, har avbrytit onlineförsäljning till slutkonsumenter, men inte till andra. SEB minskar verksamheten i Ryssland, men suspenderar den inte. Tetra Pak har stoppat nya investeringar och minskat verksamheten. Det svenska industriföretaget ESAB är också fortfarande verksamt i Ryssland. Och statliga Vattenfall fortsätter köpa gas från Ryssland, även om man försvarar sig med att man inte vet var gasen kommer ifrån.

En annan aktuell fråga är möjligheten att skicka pengar som stödjer ukrainska vapenköp. När Handelsbanken stoppade möjligheten till överföringar blev kritiken massiv, något som – kanske – fått banken att åtminstone delvis ändra sig:

Att företag från Kina och Indien fortsätter – och till och med utökar sin verksamhet – är inte konstigt. Coal India kan se framemot sina högsta importsiffror från Ryssland på två år och China Communications Construction Company planerar inte oväntat nya infrastrukturprojekt i Ryssland. Danska Ecco har avbrytit nya investeringar men fortsätter sälja skor som vanligt trots att ryska massakrer av oskyldiga människor inklusive barn, mödrar och gamla upprepas gång på gång i Ukraina. Och de ryska oligarkerna kan välja Emirates Airlines för att flyga till Dubai där deras fruar dock kan stöta på patrull i Chanel-affärerna.

Huawei ser ingen anledning att sluta sälja sina mobiler i Ryssland. Asus påstår sig hålla på att fastställa villkoren för ett avbrott i Ryssland; företagets verksamhet har inte avbrutits.

Här kan man i realtid följa vilka företag som har valt att lämna Ryssland och vilka som har valt att stanna kvar.

Tomas Nordberg

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.