Miljöpartist: Därför ska Sverige gå med i NATO


Pernilla Stålhammar. Foto: Privat.

DEBATT. För oss som länge och djupare följt den säkerhetspolitiska utvecklingen kommer Rysslands anfallskrig inte som en överraskning. För mig står det sedan mycket länge tydligt att Sverige gör bäst i att bli medlem av Nato. Det skriver Pernilla Stålhammar, tidigare riksdagsledamot för Miljöpartiet.

Detta är en debattartikel. De åsikter som framförs är författarens egna.

Just nu pågår en grundlig demokratisk process kring det säkerhetspolitiska läget såväl i Sverige som i vårt grannland Finland. Så som sig bör när viktiga beslut ska fattas. 

Jag har under många år ansett att Sverige bör ansöka om medlemskap i Nato. För oss som länge och djupare följt den säkerhetspolitiska utvecklingen kommer Rysslands anfallskrig inte som en överraskning. Vi har kunnat följa det ryska agerandet genom kriget i Georgien, Annekteringen av Krim, krigföringen i Östra Ukraina och genom det proxykrig man för i Syrien på Al Assads sida. Det gränslösa sätt man för krig på med civila mål är inte heller någon överraskning. Propaganda och lögnen som vapen är en viktig del i Rysslands krigföring. Likaså ett aggressivt underrättelsearbete, så också här i Sverige.

I detta nu utkämpar Ukraina ett krig för oss alla. Ett krig som är handlar om den globala säkerhetsordningen, geostrategi och om rätten för ett land att välja demokratiska vägar. Trots att EU och väst står enade i att hjälpa Ukraina saknar de säkerhetsgarantier som ett Nato-medlemskap innebär. Nu om inte annars torde det bli tydligt även för de som är emot ett Natomedlemskap hur viktiga dessa garantier är i ett skarpt läge. Dessutom verkar medlemskapet avskräckande. Tröskeln är naturligt mycket högre att angripa ett land med garantier från Nato. Artikel V tjänar ett mångdubbelt syfte.

Testa en prenumeration! Du har två veckor på dig att bestämma dig! https://globalbar.se/produkt/prenumeration-2/

Det florerar mycket desinformation kring vad NATO är och vad ett NATO medlemskap innebär. Nato är såväl en politisk som en militär organisation, där viktiga diskussioner och beslut förs kring det säkerhetspolitiska läget. Att vara en del av de pågående diskussionerna och besluten i Nato är en naturligtvis en tillgång för ett land och för vår säkerhet.

Ofta lyfts argumentet att ett medlemskap fråntar ett land möjligheten att medla mellan länder, ett argument som inte kunde vara mer fel. Ni som följt min politiska bana vet att jag särskilt drivit frågan om fredsdiplomati och som mamma till den fredsdiplomatisatsning som genomfördes i Sverige 2016, med bland annat 25 nya tjänster på UD för just fredsdiplomati, med sändebud för Jemen, Afrikas Horn etc. och med svenska fredsdiplomater placerade runt om i världen. Ni vet att jag inte tar lätt på den här frågan. Det finns helt enkelt ingen motsättning. I mitt arbete med fredsdiplomatifrågorna hade jag i mångt och mycket vårt grannland Norge som förebild. En nation som är kända för lyckad fredsdiplomati och är medlemmar i Nato sedan länge.

I detta nu måste vi som land fatta det beslut som är bäst för svensk säkerhet, som värnar fred och en global säkerhetsordning för en demokratisk utveckling där mänskliga rättigheter respekteras i alla världens länder. För mig står det sedan mycket länge tydligt att Sverige gör bäst i att bli medlem av Nato.

Pernilla Stålhammar
Riksdagsledamot (MP) 2014-2021, arbetat med utrikes- och säkerhetspolitiska frågor sedan 1994.

Texten har tidigare publicerats på Pernilla Stålhammars Facebook-sida.

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.