Vem blir biståndsdebattens mäktigaste? Dags att nominera!


Illustration: Lisa Jansson.

För andra året i rad utser Global Bar Magazine biståndsdebattens mäktigaste. Nu kan du föreslå den du tycker satt agendan för debatten om bistånd och global utveckling under det gångna debattåret (mars 2020-mars 2021). Senast den 12/4 vill vi ha ditt förslag.

Är det något du tycker gjort ett särskilt stort intryck på biståndsdebatten och som varit med om att forma agendan under det senaste året (mars 2021-mars 2022) som i så hög grad präglas av krig och konflikter – Burma, Afghanistan och nu också Ukraina.

Biståndsdebattens mäktigaste utses av Global Bar Magazine och sammanfaller i år med att vi firar två år som tidning. Till tidigare års mäktigaste hör Martin Uggla (2021), Greta Thunberg (2019), Parul Sharma (2018) samt Isabella Lövin & Ulrika Modéer (2017). Frågan är om någon av de tidigare vinnarna kommer att leta sig in på listan också för detta år.

Hur har då debatten varit det här året? Utan att föregripa några nomineringar så kan vi konstatera att det senaste året varit oerhört händelserikt. Kuppen i Burma/Myanmar ägde rum i början av 2021 och i augusti 2021 tog talibanerna makten i Afghanistan. Nu befinner sig miljoner människor på flykt sedan Ryssland invaderat Ukraina och en diskussion pågår för fullt om i vilken utsträckning biståndet ska finansiera flyktingmottagandet. Samtidigt leder ökade matpriser till att fattigdomen ökar i en allt mer polariserad värld.

https://globalbar.se/produkt/prenumeration-2/

Har detta också präglat debatten? Vad tycker du? Nominera den person du tycker lyft just de frågor du tycker varit viktiga.

Så här fungerar det:

  • Nominera de personer du tycker bäst genom att skicka ett mail senast den 12/4 till info@globalbar.se som även inkluderar en motivering.
  • De nominerade presenteras därefter och alla får möjlighet att rösta på sin favorit.
  • Rösterna vägs samman med vad personen åstadkommit under året, samt med juryns bedömning. Vardera del av dessa sidor värderas till en tredjedel av den totala poängen. Skulle det bli jämt har juryn utslagsröst. 

Välkommen med dina nomineringar!

Jury
Juryn för Biståndsdebattens mäktigaste består av tre av Omvärldens tidigare chefredaktörer Jesper Bengtsson (idag chefredaktör Dagens Arena), Anki Wood (idag projektledare på Fojo) och Ylva Bergman (idag chefredaktör på Aktuell Hållbarhet), samt av David Isaksson (Chefredaktör Global Bar Magazine) och Qaisar Mahmood, författare och mångfaldsdebattör.

Redaktionen

Läs mer om förra årets vinnare här.

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.