Martin Uggla om förstapriset: Jag är stolt och mållös!


– Oj, vad ska jag säga? Där vart jag mållös! Det är ju fantastiskt, jag vet inte riktigt hur jag ska kommentera det här, förutom att jag förstås blir jätteglad, stolt och hedrad av beskedet!
Så låter det när Global Bar Magazines chefredaktör David Isaksson ringer upp Martin Uggla och berättar att han utsetts till Biståndsdebattens mäktigaste 2021.

I sitt utlåtande skriver juryn bland annat: ”Martin Uggla följer utvecklingen i Belarus dygnet runt och är oftast snabbare än oss journalister med nyheter. Han har synts otroligt mycket i media och är ofta tillfrågad som expert. Martin Uggla och Östgruppen visar att en liten organisation kan åstadkomma mycket i en stor och viktig fråga. Martin Uggla fick näst högst antal röster och är sannolikt den som synts mest i medier bland de nominerade under det senaste året. Juryn imponerades också stort av hans arbete.”

Det verkar som om du följer nyheter nästan dygnet runt när det gäller Belarus, stämmer det?
– Ja, så är det nog. Jag följer ju också förstahandskällorna och det pumpas ut information i realtid om det som händer. Om man då vet var man ska hitta den informationen och har direkt kontakt med personer som kan ge kompletterande information, så ger ju det en möjlighet att vara snabb. Sen handlar det förstås om att det är ett land som jag brinner för, jag har många goda vänner där, som dels själva är engagerade och som är utsatta för stora risker, så det finns ju ett personligt engagemang också på det planet. När något händer så vill man genast höra hur det står till med kollegor och vänner som befinner sig på plats.

Hör när Martin Uggla får beskedet

Hur viktigt är det faktum att du och flera av dina kollegor pratar ryska?
– Behärskar man språket så har man dels en möjlighet att snabbt se vad som hänt. Språket för ju också med sig en möjlighet att förstå hur människor tänker som kanske gör att man har lite lättare att snabbt göra en analys av det som är på gång och vad som har hänt.

Östgruppen är ju en liten organisation. Berätta lite mer om vilka ni är.
– Vi är en människorättsorganisation med fokus på Belarus och Ryssland sedan vi bildades 2004-2005. Fler av oss hade en bakgrund av att jobba med demokratifrågor i Östeuropa. Det som gör oss lite unika är våra språkkunskaper och sakkunskap kring regionen. Vi står i mer eller mindre daglig kontakt med våra kollegor i människorättsrörelsen där och vi försöker stötta dem och föra ut deras synpunkter till EU och en svensk publik. Ett av våra huvudsyften är att fungera som en kanal för dem, för det är människorättsaktivisterna där som bäst känner till hur situationen ser ut. Därför är det så viktigt att de får höras.

När ni började var Belarus en perifer fråga, nu står Belarus i centrum på ett annat sätt. Hur ofta är du själv med och pratar i media?
– Det går i vågor, men det blev väldigt påtagligt under sommaren och hösten och då var det journalister som hörde av sig dagligen för kommentarer. En ganska stor del handlade också om att informera och ge bakgrundskunskap.

När det gäller Belarus handlar det mycket om det negativa just nu, men om du ska lyfta fram något positivt med landet, vad är det som är så speciellt med Belarus?
– Det som är så fascinerande och som blir ännu tydligare när repressionen ökar är kraften hos de människor som vågar kämpa mot förtrycket. Vi såg en våg av entusiasm i samband med valet – människor som gick ut tillsammans och firade sitt gemensamma engagemang för frihet och demokrati. Och det är de människorna, de som lyckas behålla hoppet om en demokratisk framtid i Belarus som jag känner en mycket stark samhörighet med. Och även om det stundtals ser väldigt mörkt ut så finns engagemanget där. Jag är övertygad om att det i slutänden kommer att ske en positiv utveckling – om människor lyckas bevara sitt hopp och sitt engagemang.

David Isaksson

Hör hela intervjun med Martin Uggla i Global Podd

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.