Biståndsdebattens mäktigaste – här är vinnarna!


Nu har en vinnare korats i Biståndsdebattens mäktigaste. Mäktigast i år är Martin Uggla, ordförande för Östgruppen följd av Nuri Kino, A Demand for Action och på tredje plats Anna Tibblin, We Effect.

Martin Uggla, ordförande för Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter
Martin Uggla har i många år kämpat för det belarusiska folket och till stöd för människor som försvarar de mänskliga rättigheterna i både Ryssland och Belarus. Martin Uggla är orädd i debatten och har inte dragit sig för att kritisera både Sida, UD och ForumCiv när han ansett att det fattats felaktiga beslut. Martin Uggla följer utvecklingen i Belarus dygnet runt och är oftast snabbare än oss journalister med nyheter. Han har synts otroligt mycket i media och är ofta tillfrågad som expert.

Martin Uggla och Östgruppen visar att en liten organisation kan åstadkomma mycket i en stor och viktig fråga. Martin Uggla fick högst poäng totalt och näst högst antal röster från läsarna och är sannolikt den som synts mest i medier bland de nominerade under det senaste året. Juryn imponerades också stort av hans arbete. 

Stort grattis till första plats som Biståndsdebattens mäktigaste, önskar juryn!

Hör när Martin Uggla får beskedet

Nuri Kino, journalist och debattör, grundare av A Demand for Action
Nuri är en extremt aktiv skribent och debattör. Han grundande A Demand For Action (ADFA) som är en bistånds- och lobbyingorganisation för att uppmärksamma de övergrepp som kristna och andra utsatts för av terrorsekten ISIS. Organisationen har skickat stora hjälpsändningar till Libanon, Syrien och Armenien. På ett globalt plan har Nuri aktivt medverkat till att folkmordet 1915 på armenier och andra grupper uppmärksammats i allt fler länder. Det påverkansarbete han och ADFA bedriver har bidragit till att USA:s president Biden erkänt det som hände 1915 som ett folkmord.

Nuri Kino fick överlägset flest röster av alla nominerade, han har synts och hörts mycket och blivit en etablerad röst, inte minst för en viktig diasporagrupp. Juryn var också mycket imponerad av hans arbete.

Anna Tibblin, generalsekreterare för We Effect
Sedan Anna steg in i sin nuvarande roll i mars 2018 har hon blivit en allt mer inflytelserik opinionsbildare i frågor som rör biståndet generellt och i synnerhet när det gäller hunger/jämställdhet/klimaträttvisa. Hon står ofta i rampljuset, och verkar samtidigt effektivt bakom kulisserna. Det senaste året har Anna särskilt arbetat för att engagera en bredare publik i frågor om rätten till mat och en hållbar global livsmedelsförsörjning som programledare för We Effects nya podd Schysst Mat. Hon har även varit den ledande rösten i den prisade kampanjen ’Hela Sverige mot Hungerpandemin’. Anna Tibblin hörs också ofta i Sveriges Radio.

Anna Tibblin fick det tredje antalet högsta röster av alla. Juryn uppskattade särskilt de innovativa grepp som We Effect stått för under det gångna pandemiåret.

Anna Sundström, generalsekreterare på Olof Palmes Internationella Center 
Anna leder en stor organisation som är tongivande inom den svenska arbetarrörelsen, men också i utrikesdebatten där hon ofta vågar ta självständig ställning i viktiga frågor. Som generalsekreterare för Palmecentret har Anna varit drivande i arbetet för att uppmärksamma vad som händer i Belarus och Myanmar, liksom när det gäller att försvara biståndet i stort och stå upp för frågor som förbud mot kärnvapen. Under de år som gått sedan hon tillträtt som generalsekreterare har Anna Sundström steg för steg vuxit in i rollen som en av biståndssveriges viktigaste debattörer.

Parul Sharma, människorättsjurist och debattör 
Parul är en av Sveriges mest aktiva debattörer när det gäller bland annat företags ansvar och har varit mycket aktiv i bland annat diskussionen kring de övergrepp den uiguriska befolkningen i Kina utsätts för. Hon har varit med om att lyfta frågan om brist på mångfald inom biståndet och kan nu som ordförande i Amnesty Sverige påverka biståndet inifrån. Förutom detta är Parul ständigt aktiv i många enskilda insamlingar när pengar med kort varsel samlas in för att stödja särskilt utsatta människor i bland annat Indien, men också för flyktingar i Sverige och Europa. Hon är därtill enormt produktiv som skribent, moderator och ofta inbjuden som expert till media. Parul blev biståndsdebattens mäktigaste 2018 och i år hamnar hon på femte plats.

Greta Thunberg, klimat- och biståndsaktivist
På mindre än tre år har Greta Thunberg gått från okänd elev till en av världens mest inflytelserika opinionsbildare. Från att ha fokuserat på klimatet har Greta allt mer kommit att engagera sig i rättvisefrågor och nu senast, i arbetet för en rättvis fördelning av världens vaccinresurser. Hon har också skänkt stora belopp till bland annat COVAX-programmet. Med hjälp av sina sociala medieplattformar når hon dagligen många miljoner människor i hela världen. Greta Thunberg utsågs 2019 till Biståndsdebattens mäktigaste. Det gångna året har hon inte märkts lika mycket och hamnar på en sjätteplats.

Ulrika Modéer, assisterande generalsekreterare och chef för UNDP:s avdelning för externa relationer och påverkansarbete

Ulrika – som sedan länge varit en stark röst i biståndsdebatten – har varit synlig under det gångna året med mängder av intervjuer om till exempel effekterna av covid-19 på mänsklig utveckling, global säkerhet, klimatet, jämställdhet. Men också lyft fram vikten av en inkluderande, grön och hållbar återhämtning efter pandemin, samt multilateralism och ett ökat samarbete mellan olika aktörer för att nå de globala målen och Agenda 2030. 2017, då hon var statssekreterare hos biståndsminister Isabella Lövin, delade de båda på förstaplatsen som Biståndsdebattens mäktigaste. Även om Ulrika Modéer idag inte verkar i Sverige så har hon en stor roll i den svenska debatten och hamnar därför på en sjundeplats.

Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare Kvinna till kvinna
Petra har som Generalsekreterare för Kvinna till Kvinna och ordförande i paraplyorganisationen Concord på alla sätt bidragit till en vital och relevant debatt i biståndsfrågorna, liksom för rätten till abort. Hon är drivande, kunnig och engagerad. Hon har deltagit i samtal och debatter och har, inte minst, lyft frågan om våld mot kvinnor under pandemiåret. Allt detta ger henne en åttondeplats.

Magnus Walan, policyrådgivare på Diakonia
Magnus kan för utomstående verka okänd, men faktum är att han är en av de som verkligen påverkar biståndsdebatten, även om hans arbete sällan når den bredare publiken. Som policyrådgivare är han ständigt i dialog med politiker, biståndstjänstemän och andra beslutsfattare och har genom åren byggt upp ett omfattande nätverk och kommenterar ofta på sociala medier. Genom att hålla igång en dialog har Magnus påverkat många viktiga beslut, inte minst under detta år.

Kristina Henschen, generalsekreterare för Radiohjälpen
Per Olsson Fridh, biståndsminister och tidigare statssekreterare för biståndet

Under Kristinas tid har Radiohjälpen utvecklats starkt och den 80-åriga stiftelsens anseende är rekordhögt, visar mätningar. Trots oro och ökad arbetslöshet ökade insamlingen till Världens Barn under 2020. Som generalsekreterare visar Kristina stor kunskap om situationen i världen och de behov som finns. Samtidigt lyckas Radiohjälpen engagera människor som normalt inte vet så mycket om världen genom ett i grunden positivt budskap. Till det juryn uppskattar är hur hon lyft funktionsnedsattas situation i världen.

Per är sedan februari 2021 biståndsminister och innan dess var han den tidigare biståndsministern, Peter Erikssons högra hand. Som statssekreterare fick Per Olsson Fridh positiv respons från branschen för sin kunnighet och för att han tog debatten om enprocentsmålet. Som biståndsminister har han drivit frågan om stödet till det internationella vaccinationsprogrammet COVAX och vad som kommer att hända i Afghanistan efter det att de utländska trupperna dragits tillbaka. Jämfört med flera av sina tidigare kollegor har Per Olsson Fridh synts relativt lite, men med tanke på att biståndet sannolikt blir en valfråga är det troligt att han kommer att märkas betydligt mer under det kommande året.

Så här har omröstningen gått till

Tre delar har var och en vägt lika mycket (en tredjedel vardera) när vinnaren utsetts:

  • Läsarnas röster.
  • Vad personerna åstadkommit i form av artiklar, medverkan i medier mm.
  • Juryns bedömning.

Juryn har bestått av tre av OmVärldens tidigare chefredaktörer: Jesper Bengtsson, Anki Wood och Ylva Bergman, samt av David Isaksson (Chefredaktör Global Bar Magazine) och Qaisar Mahmood, författare och mångfaldsdebattör.

Läs också!

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.