Honduras förre president utlämnad till USA


Juan Orlando Hernández, Honduras tidigare president, nu lämnad tillnUSA. Foto. Shutterstock.

Honduras förre president Juan Orlando Hernández har utlämnats till USA och kommer att ställas inför rätta för narkotikabrott. Utlämnandet sänder en stark signal till alla de politiker i regionen som skott sig på den lukrativa narkotikahandeln.

Fram till i januari 2022 var Juan Orlando Hernández Honduras president och en del av landets maktelit. Sedan den 21:a april sitter han i ett fängelse i New York i väntan på rättegång för de narkotikaaffärer som finansierat hans privata och politiska liv.

Honduras ligger strategiskt på vägen mellan Colombia och USA och är ett av de länder i Latinamerika där narkotikahandlarna fått ett mycket stort inflytande över landets politik och ekonomi. Honduras är också ett land där övergreppen mot de mänskliga rättigheterna är omfattande och där närmare 100 journalister har mördats under de senaste decennierna.

Den politiska makten har varit koncentrerad till en liten ekonomisk elit, men så hände något. I början av 2022 vann Xiomara Castro, ledare för en bred vänsterkoalition, en överlägsen valseger i presidentvalet. Ett av hennes löften var alltså att rensa i korruptionen.

Läs en analys av utvecklingen i Honduras

Bara några dagar efter att hon tillträtt kom en begäran om utlämnade av den tidigare presidenten Juan Orlando Hernández vars bror sedan tidigare sitter fängslad i USA.

Den 16:e mars gav Högsta domstolen i Honduras klartecken för att landet ska kunna utlämna och den 21:a april utlämnades han alltså. Enligt åklagaren i New York har Juan Orlando Hernández under de senaste decennierna ”deltagit i en korrupt och våldsam korruptionsverksamhet som syftat till att exportera tonvis med kokain till USA”.

USA:s justitieminister Merrick B. Garland säger i en kommentar att Juan Orlando Hernández styrt Honduras som om landet vore en ”narko-stat”. Utlämnade sänder en viktig signal om att USA nu kanske börjar ta brotten mot de mänskliga rättigheterna i Centralamerika på allvar och att man i detta samarbetar med uttalade vänsterpolitiker som Xiomara Castro, något som tidigare knappast varit möjligt.

”Det här är en historisk dag”, skriver Honduras parlament (kongressen) på sitt officiella twitterkonto och i samband med att Juan Orlando Hernández fördes till flygplatsen med helikopter för vidare transport till USA exploderade fyrverkerierna i huvudstaden Tegucialpa.

Den kvällen var det många som firade.

David Isaksson

I Global Podd 100 hör du den honduranske journalisten Juan Sauzo berätta om landet.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.