USA begär att Honduras förre president utlämnas


Juan Orlando Hernández, Honduras tidigare president, nu lämnad tillnUSA. Foto. Shutterstock.

USA har begärt att Honduras precis avgångne president Juan Orlando Hernández utlämnas, anklagad för att ha tagit emot pengar från narkotikakartellerna. Sedan tidigare sitter den före detta presidentens bror fängslad i USA för liknande brott. Honduras utrikesdepartement bekräftar att man tagit emot en begäran och den före detta presidentens hus har omringats av polis.

Texten har uppdaterats 16.20 den 15/2.

Det har bara gått några veckor sedan Xiomara Castro, ledare för en bred vänsterkoalition, tillträdde som Honduras president efter en överlägsen valseger. Ett av hennes löften var att rensa i korruptionen. Nu sätts hon omedelbart på prov. Ett utlämnande av Juan Orlando Hernández som alltså för bara några månader sedan innehade makten i landet kommer utan tvekan att utmana eliten – och kanske leda till våldsamma motreaktioner i det lilla centralamerikanska landet som redan är hårt präglat av våld och mord, inte minst på journalister och miljöaktivister.

I huvudstaden Tegucigalpa strömmade människor ut för att fira så snart nyheten blev känd och Twitter fylldes snabbt av filmer och bilder som den här (Juanchi) är vad den f.d. presidenten ibland kallas.

Pa’ donde es que va Juanchi?

Juanchi va pa” Nueva York.

Var ska Juanchi?

Juachi ska till New York!

Att USA agerar så snabbt förvånar en del, men sannolikt vill USA tydligt markera inför de övriga regimerna i regionen att straffrihet inte gäller ens för före detta presidenter. USA:s vicepresident Kamala Harris deltog också på Xiomara Castros installation, också det en tydlig signal. 

En eventuell utlämning måste dock godkännas av högsta domstolen och där har den före detta presidenten nyligen utsett flera ledamöter som – åtminstone som det verkar – är lojala med honom.

Under måndagskvällen omringades ex-presidentens hus av polis. 

I ett inspelat nattligt meddelande uppger den före detta presidenten att han är redo att överlämna sig till rättvisan.

Fortsättning följer.

David Isaksson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.