Minst 250 miljoner insamlat till Ukraina


Insamlingar till hjälp till Ukraina går med rekordfart. Totalt har ca 250 miljoner samlats in fram till den sjunde mars. Till detta kommer privata insamlingar och organisationer som ännu inte hunnit sammanställa sina resultat så sannolikt är siffran uppe i cirka 300 miljoner.
– Engagemanget är rekordstort och det här är den största insamling som vi sett i närtid. Det enda som möjligtvis skulle ha kunnat skapa ett större engagemang är insamlingarna i samband med tsunamin, säger Charlotte Rydh, generalsekreterare för branschorganisationen Giva Sverige.

Här nedan listar vi läget just nu.

Artikeln uppdateras. Maila aktuella siffror från din organisation till tomas@globalbar.se

Svenska Röda Korset
Fram till 6/3 hade Svenska Röda Korset fått in 140 miljoner kronor i gåvor från privatpersoner, företag, stiftelser och kretsar.

UNICEF Sverige
UNICEF Sverige har fått in 50 miljoner kronor till sin insamling för att hjälpa barnen i Ukraina.

Individuell Människohjälp (IM)

IM har hittills fått 1 075 000 kronor till Ukraina.

– Engagemanget vi mött från givare, både företag och privatpersoner, är fantastiskt! IM:s partnerorganisationer arbetar vanligtvis med långsiktigt förändringsarbete och för minoriteter, inkludering och mänskliga rättigheter – fundament för demokratin. Men nu har de mobiliserat blixtsnabbt för att kunna ta emot internflyktingar, säger Martin Nihlgård, IM:s generalsekreterare.

Han säger även:

– I en kris som den pågående visar civilsamhällets organisationer sin styrka. De ser vilka behov som finns och kan agera fort.

Diakonia

– Diakonia har under de senaste dagarna samlat in ungefär 240 000 kronor till de som har drabbats av kriget i Ukraina. Diakonia arbetar vanligtvis inte i Ukraina och dess grannländer, men är en del av det globala nätverket Act Alliance som har lokala samarbetsorganisationer i området och vi kanaliserar vårt stöd genom dem, säger Sofia Hallonsten.

Svenska design- och arkitekturorganisationer

Svenska design- och arkitekturorganisationer har startat en insamling för att stötta människor som drabbas av kriget i Ukraina. Man kan vara med och bidra till UNHCRs arbete på detta sätt. Hittills har man samlat in 42 361 kronor. Alla gåvor till UNHCRs insamling för Ukraina under mars dubblas av Akelius Foundation.

KFUM Sverige

Tillsammans med sin ena regionala organisation YMCA Europe har KFUM Sverige i dagsläget samlat in cirka 140 000 kr till barn och unga i Ukraina.

SOS Barnbyar
– I dagsläget kan jag se att vi har samlat in 12,5 miljoner kronor till Ukraina. Det är både privata och företagsgåvor, men insamlingen påverkas rätt mycket av företagsgåvorna som ofta innefattar andra slags gåvor som kommer in allt eftersom (och inte registrerats ännu). Men 12,5 miljoner idag, säger Mattias Barsk.

Act Svenska kyrkan
Act Svenska kyrkan har fått in 6,9 miljoner kronor för Ukraina. 

– Vi vet att det är ett stort engagemang med många insamlingsaktiviteter i församlingarna men inrapporteringen från församlingarna sker med fördröjning så de insamlade medlen kan vi ännu inte se, förklarar Stefan Håkansson, pressekreterare på Act Svenska Kyrkan. 

Radiohjälpen
Till den 7/3 hade man fått in 18,5 miljoner kronor.

Frälsningsarmén

Frälsningsarmén i Sverige har samlat in drygt tre miljoner kr till och med den sjunde mars.

Läkarmissionen

Organisationen har samlat in ungefär 1,7 miljoner kronor, men har inte fått in helgens gåvor ännu och siffrorna ändras hela tiden.

Olof Palmes Internationella Center
Olof Palmes Internationella Center hade till den 4/3 samlat in en miljon kronor för Ukraina.

Scouterna

Scouterna har ingen svensk insamling, utan lyfter de insamlingar som den internationella scoutrörelsen har. Det finns två internationella organisationer och Scouterna är med i båda:
WOSM (World Organization of the Scout Movement): Hittills ca 183 000 USD motsvarande 1 817 255 kronor.

WAGGGS (World Association of Girl Guides and Girl Scouts): Ingen siffra men här är donationssidan.

Plan International Sverige
Plan International Sverige har samlat in och öronmärkt 545 482 kr till Ukraina (via Swish, webben och från företag).

Rädda Barnen Sverige
Rädda Barnen Sverige ger psykologiskt stöd till barnen i Ukraina. Organisationens insamling är uppe i totalt sett 70 miljoner kr per den åttonde mars.

Civil Rights Defenders 
Organisationen har hittills samlat in drygt 1 350 000 kr som kommer att gå till att stötta människorättsförsvarare, inklusive journalister, som drabbats av kriget i Ukraina.

Human Bridge

Cirka 100 000 kr insamlade medel

World Childhood Foundation

Organisationen har uppmanat sina följare på sociala medier att stötta Childhood och deras projekt i Ukraina. Hittills har organisationen samlat in cirka 120 000 kronor.

Erikshjälpen

– Erikshjälpen har fått in drygt 1,3 miljoner kronor och vi är glada att vi har säkra biståndskanaler för att hjälpa barn på flykt. Men det fortsätter att rulla in pengar genom runda upp, insamlingsbrev och Swish. Vi ser ett stort engagemang!, skriver Annica Ekberg, kommunikation- och insamlingschef, till Global Bar Magazine.

Reportrar utan gränser Sverige

Sedan kriget startade har vi fått gåvor om cirka 1,4 miljoner kronor. Vissa av dessa är öronmärkta Ukraina, för de pengarna köper vi bland annat in skyddsutrustning till journalister i Ukraina. Detta kommer att distribueras via ett Press Freedom Center som vi bygger upp, skriver Katarina Carlsson, verksamhetsledare vid Reportar utan gränser (RSF Sverige), till Global Bar Magazine.

Läkare Utan Gränser

Deras första internationella leverans med medicinsk livräddande utrustning har anlänt i Ukraina. Samtidigt har erfarna medicinska akutteam börjat anlända till Ukraina från Moldavien, Ungern och Polen.

War Child Sverige
– Vi har samlat in cirka 210 000 kronor sedan starten. Några företag har uppmanat sina anställda att ge stöd till vår verksamhet, skriver Peter Brune, generalsekreterare för War Child Sweden, till Global Bar Magazine.

Sverige för UNHCR
– Vi har samlat in cirka 53 miljoner. Större delen av de gåvorna kommer sedan att dubblas av Akelius Foundation. Sedan har vi också en hel del företagsgåvor som vi inte fakturerat eller fått in än och därför inte kan gå ut med, skriver Erik Hjalmarsson, ansvarig kampanjer.

Djurskyddet Sverige
Djurskyddet Sverige har samlat in 372 000 från privatpersoner + 45 000 kronor från två försäkringsbolag. Och så lägger de till 100 000 kr av sina egna medel. 

Barnfonden
Barnfonden har så här långt samlat in 355 346 kronor till Ukraina.

International Rescue Committee (RESCUE)

International Rescue Committee (RESCUE) har samlat in 200 000 kr fram till den sjunde mars.

– Det är en blygsam summa i relation till andra organisationer, men vi är nystartade i Sverige och ser ett jättestort engagemang för Ukrainakrisen. Globalt har RESCUE samlat in rekordstora summor, säger Therése Engström, generalsekreterare för International Rescue Committee (RESCUE) i Sverige.

PMU, Pingstmissionens utvecklingssamarbete

PMU har hittills samlat in två miljoner kronor. Men gåvor registreras löpande.

Reportrar utan gränser

Reportrar utan gränser startade sin insamling den tredje mars och återkommer med aktualiserade siffror.

Emmaus Stockholm

Emmaus Sverige skänker 38 628 kronor, vilket de avrundar upp till 40 000 och som motsvarar dagskassan den 5/3 från organisationens butik i Slussen i Stockholm, till Röda Korsets arbete för katastrofinsatser i samband med Ukraina.

ActionAid Sweden

30 350 sek har hittills inkommit till deras insamling till Ukraina.

Privata initiativ

Ukrainas ambassad
Ukrainas ambassad startade en insamling via Facebook där man bad om materiel till hjälpsändningar till det krigsdrabbade landet. 

Refugees Welcome Sverige
Refugees Welcome Sverige ber på sociala medier om hjälp med riktade insatser för familjer som kommit till Sverige.

A Demand for Action
A Demand for Action i Södertälje samarbetar med Rotary i Polen och samlar bland annat in kläder, sovsäckar och filtar. De söker volontärer som kan hjälpa till att packa gåvor inför transport till Polen. På plats köper de in mediciner, blöjor och mat som de delar ut.

Röda korsets lokalföreningar bistår ukrainska flyktingar i Sverige med mat, information och praktiskt stöd. Här kan man engagera sig.

RFSL och nätverket Newcomers har startat en insamlingskampanj, pengarna går till ukrainska hbtqi-organisationer och till evakuering av hbtqi-personer 

Den ideella organisationen Barnens ambassad har en insamling.

Insamlingar som företag gör
Naturkompaniet och Ukrainahjälpen Filippus tvingades stoppa sin insamling till förmån för Ukraina. Tanken var att det skulle ha avslutats den sjätte mars men de fick sluta redan den andra mars.

– Vi hade inte väntat oss ett så här stort engagemang, säger till Sveriges Radio. Vi har fått in tiotal lastbilar på fyra-fem dagar. Det är överväldigande, säger Henrik Hoffmann, VD Naturkompaniet till P4.

– Tyvärr måste vi avbryta och ta hand om de kopiösa mängder vi har fått in till våra 35 butiker, förklarar Henrik Hoffman.

Svenska distributionsföretaget Sendify och ukrainska hjälporganisationen Plast anordnar gemensamt en insats till stöd för Ukraina. De samlar in mat, kläder och förnödenheter på flera platser i Stockholm. 

Tomas Nordberg

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.