Din globala vecka. Det här händer nu


Foto: Alina Grubnyak/Unsplash.

Från Jemen till Ukraina via bolagsstämmor och elbåtar. Här kommer en sammanfattning av utvalda händelser i veckan med fokus på bistånd, klimat och global utveckling. Tipsa oss gärna om sånt som händer framöver.

Ann Linde på fredsresa till Jemen

Den 27-29 mars besöker utrikesminister Ann Linde Gulfregionen för möten om konflikten och den humanitära krisen i Jemen. Under besöket träffar Ann Linde bland andra Jemens och Saudiarabiens utrikesministrar, företrädare för Förenade Arabemiratens regering, FN och andra aktörer i regionen för att stödja fredsansträngningarna. Utrikesministerns resa till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten är en del i Sveriges stöd till fredsansträngningarna, som leds av FN:s sändebud, svenske Hans Grundberg.
Läs mer om Jemen här

AstraZeneca stannar i Ryssland

Över 400 globala storföretag har lämnar Ryssland. Till de som är kvar hör svensk-brittiska AstraZeneca. Hela listan över företag som lämnat och som är kvar hittar du här.

Ökad global fattigdom till följd av kriget i Ukraina

En ny rapport från FN-organet UNCTAD beräknas den globala tillväxten för 2022 falla från beräknade 3,6 procent till 2,6 procent som en följd av den ryska invasionen av Ukraina. Ökade priser på bland annat vete beräknas slå hårt mot många av världens fattigaste länder.

Lundin blåser krigets offer

Försäljningen av Lundin Energys alla gas- och oljetillgångar till Aker BP ska klubbas igenom på respektive bolagsstämmor den 31/3 och den 5/4 vilket kan leda till att tusentals drabbade i Sydsudan kan bli utan ersättning. Ett 20-tal organisationer har därför skickat ett öppet brev till det norska oljebolaget Aker BP med en uppmaning om att ändra villkoren för köpet av Lundin Energys tillgångar. Genomförs köpet med nuvarande villkor står Lundin Energy utan tillräckliga medel att kunna ersätta de tusentals människor som kan ha rätt till detta.

Enligt civilsamhälleskoalitionen European Coalition on Oil in Sudan (ECOS), vars rapport Unpaid Debt ledde till att svensk åklagare öppnade en förundersökning om inblandning i krigsförbrytelser mot två företrädare för Lundin Energy AB (dåvarande Lundin Oil AB), uppgår den uppskattade kostnaden för Lundins påverkan på mänskliga rättigheter till 700 miljoner USD.
Här kan du läsa brevet

31/3. Utdelning av Per Anger-priset

Per Anger-priset är ett pris för demokratifrämjande och humanitära insatser. 2022 års pristagare är Anabela Lemos som kämpar för för klimaträttvisa i Moçambique. Prisutdelningen äger rum den 31/3.

Anabela Lemos leder miljögruppen Justiça Ambiental (”Klimaträttvisa”) – en organisation som aktivt protesterar mot utländska bolags utvinning av naturgas och andra naturtillgångar i Mocambique. Ofta sker övergrepp i områden där majoriteten av befolkningen redan lever i extrem fattigdom.

Läs en intervju med henne här. Följ ceremonin på Levande Historias webbplats och Facebooksida den 31 mars, kl. 14.30–15.45. 

31/3. Global Bar-samtal. Hatet mot den ukrainska kulturen

En viktig del av det ryska angreppskriget handlar om att krossa den ukrainska kulturen och den nationella identiteten. Därför bombas muséer, konserthallar och monument. Samtidigt blir kulturen en allt viktigare beståndsdel i kampen mot angriparen och i Ukraina gör man allt för att skydda konstföremål som historiska platser. Om kulturens roll för det ukrainska motståndet och i andra konflikter handlar nästa Global Bar-samtal som äger rum den 31/3.
Läs mer och anmäl dig här

Ny svensk biståndsstrategi för Zimbabwe

Den 24/3 beslutade regeringen om en ny strategi för biståndssamarbetet med Zimbabwe. I en debattartikel i Global Bar Magazine kritiserar Martin Ängeby på SILC det faktum att Sverige ger mer i bistånd till Zimbabwe än Ukraina och att Sverige planerar att samarbeta med staten i Zimbabwe.

Stärk Sveriges säkerhet – men inte med hjälp av biståndet?

Patrik Oksanen och Diana Janse på tankesmedjan Frivärld har tagit fram en lista med 59 punkter för Sveriges säkerhet.

Biståndet till Ukraina och länder dit kriget kan sprida sig har dock ingen framträdande plats på listan utan nämns enbart mycket kort under punkt 7:

7. Förkunna Sverige en fristad liknande Litauen för oppositionspolitiker, journalister och MR-försvarare som måste fly från Ryssland, Ukraina och Belarus. Inrätta ett Frihetsuniversitet för dissidenter och flyktingar med hjälp av frusna biståndspengar och tillgångar som beslagtas från oligarker. 

Svenska elbåten Candela fortsätter göra succé

Den svenska el-drivna fritidsbåten Candela C-8 fortsätter att göra succé och är idag den näst mest sålda fritidsbåten i sin storleksklass i Skandinavien, även inräknat bensindrivna båtar och växer även snabbt på den europeiska marknaden. Företaget har nyligen också startat försäljning i USA.

Eld-upphör i Tigray-provinsen

Den etiopiska regeringen har utfärdat ett ensidigt eldupphör i kriget med TPLA-gerillan från Tigray-provinsen och det tycks som om en vapenvila skulle kunna vara på gång. Enligt medieuppgifter kan så många som 500 000 personer ha dött till följd av kriget och den efterföljande svälten i Tigray-provinsen (med ca sju miljoner invånare), en uppgift som är så gott som omöjlig att verifiera.
Läs mer om konflikterna som som försvinner i mediebruset

Oscar till Drive My Car

I en artikel vi publicerade i helgen skriver Georgia Thomas Parr om det stora antalet icke-amerikanska filmer som nominerats för en Oscar. Den av henne favorittippade Drive My Car fick också mycket riktigt en Oscar för bästa utländska film.
Läs artikeln här

Lästips

AP:s journalister var de sista som var kvar i staden Mariupol där över 20 000 personer så här långt beräknas ha dödats i det ryska angreppet. Deras fruktansvärda ögonblicksberättelse från kriget är något av det viktigaste som skrivits från kriget.
Läs artikeln här

Runt om i världen faktagranskar journalister och aktivister nyheter som kommer ut om kriget i Ukraina. Här kan du läsa om vad som är rätt – och falskt – i 70 länder runt om i världen.

Tipsa oss!

Har ni evenemang på gång eller vill du tipsa oss om annat som händer och som vio borde uppmärksamma? Maila redaktionen på info@globalbar.se

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.