Sverige stoppar bistånd till Burkina Faso


Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou. Foto: Shutterstock.

Som en följd av militärkuppen i Burkina Faso den 24:e januari har Sverige beslutat stoppa alla utbetalningar till staten. Det skriver biståndsminister Matilda Ernkrans på Twitter.

Det svenska biståndet till Burkina Faso uppgick 2021 till knappt 450 miljoner kronor. Beslutet, som har fattats av den svenska ambassaden, innebär att alla utbetalningar till staten i landet stoppas och att Sverige inte kommer att ingå några nya avtal. Beslutet var väntat, och följer den linje Sverige intog efter kuppen i Mali. Där öppnade Sverige dock upp biståndet igen efter en tid och frågan är om det kommer att ske också här. 

Biståndsminister Matilda Ernkrans skriver i en tweet:

På frågan om vilka utbetalningar som stoppas hänvisar Mattias Bengtsson Nyström, pressekreterare på Sida, till svenska ambassaden i Ouagadougou. UD:s presstjänst vill i dag inte svara på vilket stöd som stoppas, utan ber att återkomma efter helgen.

Det svenska biståndet till Burkina Faso uppgick 2021 till 444,66 miljoner kronor. De viktigaste sektorerna var jordbruk 110,09 mnkr (24,76 procent av totalen), akut hjälp 105,85 miljoner kronor (23,80 procent) och regering och civila samhället 102,6 miljoner kronor (23,07 procent).

Tomas Nordberg

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.