Sverige stoppar bistånd till Burkina Faso


Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou. Foto: Shutterstock.

Som en följd av militärkuppen i Burkina Faso den 24:e januari har Sverige beslutat stoppa alla utbetalningar till staten. Det skriver biståndsminister Matilda Ernkrans på Twitter.

Det svenska biståndet till Burkina Faso uppgick 2021 till knappt 450 miljoner kronor. Beslutet, som har fattats av den svenska ambassaden, innebär att alla utbetalningar till staten i landet stoppas och att Sverige inte kommer att ingå några nya avtal. Beslutet var väntat, och följer den linje Sverige intog efter kuppen i Mali. Där öppnade Sverige dock upp biståndet igen efter en tid och frågan är om det kommer att ske också här. 

Biståndsminister Matilda Ernkrans skriver i en tweet:

På frågan om vilka utbetalningar som stoppas hänvisar Mattias Bengtsson Nyström, pressekreterare på Sida, till svenska ambassaden i Ouagadougou. UD:s presstjänst vill i dag inte svara på vilket stöd som stoppas, utan ber att återkomma efter helgen.

Det svenska biståndet till Burkina Faso uppgick 2021 till 444,66 miljoner kronor. De viktigaste sektorerna var jordbruk 110,09 mnkr (24,76 procent av totalen), akut hjälp 105,85 miljoner kronor (23,80 procent) och regering och civila samhället 102,6 miljoner kronor (23,07 procent).

Tomas Nordberg

Läs också

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.