Oljepipeline hotar djurliv i Uganda och Tanzania


Elefant i en av Ugandas nationalparker. Foto: Sam Balye/Unsplash.

Medan världen pratar om hållbara energilösningar dras en gigantisk oljeledning finansierad av Frankrike och Kina genom flera naturskyddade områden i Kenya och Uganda. Nu laddar regionens miljöorganisationer för en kampanj. Flera storbanker vägrar finansiera projektet som stenhårt försvaras av Frankrikes president Macron.

Bygget av Afrikas längsta oljeledning East African Crude Oil Pipeline (EACOP) har påbörjat i Uganda och Tanzania och i slutet av maj undertecknade Tanzanias och Ugandas ledare ett dokument som innebär starten för projektet.

Oljeledningen dras från Lake Albert i Uganda till den tanzaniska staden Tanga. Men projektet har haft svårt att hitta banker som vill låna ut pengar till det. Det pågår en kampanj för att stoppa finansieringen av projektet och kampanjen har haft effekt. Flera banker vägrar medverka i projektet. 

Bild från WWF:s rapport om projektets miljöpåverkan.

För mer än 15 år sedan upptäckte det irländska oljebolaget Tullow stora mängder med olja i Lake Albert i Uganda. Aktieägarna i Tullow och Ugandas regering såg framför sig en strid ström av inkomster. Frågan var bara hur oljan skulle kunna föras ut till världsmarknaden. Oljan skulle behöva färdas 140 mil tvärs igenom halva Afrika och varken Tullow eller Uganda hade resurser för att bygga en pipeline (Tullow har sedan sålt sin andel i projektet).

In kom franska Total och kinesiska statliga oljebolaget CNOOP med finansiella resurser. På bordet låg två förslag: att dra en pipeline genom Kenya, eller söderut genom Tanzania. Många antog att ledningen skulle dras genom Kenya och ut till en hamn vid ögruppen Lamu. På så sätt kunde de samtidigt koppla på olja från kenyanska källor, bland dessa Lundinägda Africa Oil i norra Kenya. Africa Oil är ett bolag som bildades genom att Lundin Petroleum knoppade av sina afrikanska intressen som lades in i det nya bolaget Africa Oil. Men enligt analytiker ansåg Total att det var för oroligt i Kenya och att ha en oljehamn precis på gränsen till Somalia skulle innebära alltför stora säkerhetsrisker. Projektet styrdes därför om och ska nu dras till Indiska Oceanien via Tanzania.

Oljebolagen Total och CNOOP har tillsammans med Ugandas och Tanzanias regeringar inlett arbetet med att bygga och gräva ner den 140 mil långa pipelinen. Oljeledningen ska runda Lake Victoria och passera en rad känsliga naturområden och nationalparker och kommer att leverera närmare 300 000 fat olja om dagen.  

EACOP som projektet heter beräknas skapa 10 000 arbetstillfällen och fler än 90 000 familjer kommer att kompenseras för att oljeledningen ska dras genom deras mark. Samtidigt beräknas både Uganda och Tanzania kunna få ta del av oljeintäkter. En oljehamn planeras att byggas utanför Tanga i Tanzania och målet är att exporten ska kunna inledas 2025.

Världsbanken tackade nej
Men det har hela tiden funnits röster som vill stoppa projektet. Världsbanken har inte gått in i EACOP. Många experter runtom i världen ser stora utmaningar med projektet och påpekar att de utvärderingar som gjorts inte tagit in de konsekvenser projektet kommer ha för miljö och människor. Världsnaturfonden WWF har i sin analys poängterat de stora riskerna som oljeledningen innebär för miljön. WWF skriver:

The results of the overlap analysis reveals that of the pipeline crosses several biodiversity important areas including the Biharamulo Game reserve, the Wembere Steppe and several wildlife habitats including 510 km of African Elephant Habitat. In addition, the pipeline overlaps for 460 km the basin of Lake Victoria crossing several streams and rivers, in particular the Kagera River, the largest river flowing into lake Victoria. The pipeline will deliver oil to a port located in an area reach in mangroves and coral reef, as well as adjacent to two Ecologically or Biologically Significant Marine Areas (EBSAs). These overlaps pose a significant and sometime severe threat to these environmental assets and subsequently to people in the region.

Greenpeace är också hård i sin kritik:
– Oljebolaget klamrar sig desperat fast vid en döende industri. De har ett egenintresse att fylla sina fickor med pengar. Men människor i Östafrika är inte intresserade av smutsig och förlegad fossilenergi. Tvärtom så vill de ha en framtid som drivs av förnybar energi, säger Fredrick Njehu, politisk rådgivare på Greenpeace Africa.

I mars 2021 gick närmare 300 organisationer från civilsamhället ut i ett öppet brev där man uppmanade världens banker att inte finansiera projektet. Det pågår nu en kampanj för att stoppa projektet #STOPEACOPEnligt nyhetsartiklar har flera banker gått ut med att de inte kommer att finansiera projektet, däribland flera ledande franska banker. Detta har dock inte hindrat Frankrikes president Macron från att ge projektet sitt helhjärtade stöd.

– Bankernas beslut är en seger för de klimataktivister som kämpat mot oljeledningen. Det faktum att BNP Paribas, Société Générale, och Crédit Agricole som normalt inte har några problem med att finansiera Totals verksamhet nu tycker att EACOP är för riskabelt, sänder tydliga signaler till andra banker, säger Henrieke Butijn, på organisationen BankTrack.

Den franska oljejätten Total lyfter i sin egen information fram hur transparent bolaget agerat och att man verkligen tar hänsyn till människor i länderna. Men andra är betydligt mer tveksamma och pekar på den enorma korruption som redan råder i länderna där i fallet Uganda Museweni har en mycket stark privat kontroll över oljeindustrin, liksom det faktum att det kinesiska bolaget är den största ägaren efter Total.

Att projektet inte tolererar kritik och granskning blev också tydligt i slutet av maj när den italienska journalisten Federica Marsi och Maxwell Atuhura, välkänd aktivist för organisationen AFIEGO (Africa Institute for Energy Governance), som ingår i det nätverk av organisationer som vill stoppa oljeledningen – #StopEACOP Alliance – greps efter att de träffat människor i regionen. De båda släpptes senare fria, men Maxwell Atuhura hotas nu av åtal, något som kritiseras av bland annat Jordens Vänner.

Petter Bolme

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.