Skapade patentfritt vaccin – nu är hon nominerad till Nobels fredspris


Maria Elena Bottazzi hyllas av sitt gamla universitet UNAH i Honduras.

Den honduransk-italienska forskaren Maria Elena Bottazzi har tillsammans med ett team i Texas utvecklat ett covid-vaccin helt fritt från patent som dessutom är billigt att tillverka. Nu hoppas hon att det ska spridas i hela världen – och själv är hon nominerad till Nobels fredspris.

Maria Elena Bottazzi är född i Italien och utbildad i Honduras. Numera är hon amerikansk medborgare, men för det lilla landet Honduras i Centralamerika har blivit en viktig symbol för att landet faktiskt kan bidra till att göra världen bättre.

Tillsammans med barnläkaren Peter Hotez driver Maria Elena Bottazzi Texas Children’s Hospital Center för vaccinutveckling. Centret utvecklar vaccin för försummade tropiska sjukdomar. Ett av dess vacciner var mot SARC-CoV som fanns redo för de första testerna redan 2016, men då fanns ingen som var intresserad av att finansiera vaccinutvecklingen. Med covid-pandemin förändrades förstås allt och nu har teamet kring Maria Elena Bottazzi utvecklat vaccinet Corbevax som tillverkas i Indien och som är tänkt att kunna spridas licensfritt i hela världen. Corbevax är ett så kallat subunitvaccin, ett vaccin där proteiner från virusets yta (hemagglutinin och neuraminidas) renats fram från äggodlat virus. 

Det vaccin de tagit fram kan framställs enligt en metod som liknar hepatit C-vaccin och kan produceras till en bråkdel av kostnaden mot andra vaccin.

– Det här är ett vaccin för hela världen därför att det redan finns kapacitet för att producera det runt om i världen. Vår teknologi är öppen för alla, alla delar av processen har publicerats och de är inte patenterade, säger Maria Elena Bottazzi till tidningen El País.

Chefer på företag som Pfizer och Moderna har tjänat miljarder på pandemin. På frågan om vad hon tycker om detta svarar Maria Elena Bottazzi:

– Inför en global pandemi så behöver man vara lite mer osjälvisk, när det handlar om hur de beräknat sin vinst i jämförelse med behovet av att öka tillgängligheten på vaccinet.

Och nu är hon alltså nominerad till Nobels fredspris, något som förstås glädjer många i hennes andra hemland Honduras. En av dem som hyllar forskaren är Honduras nyvalde president Xiomara Castro.

– Vi känner oss så stolta! María Elena Bottazzi, en honduransk forskare, har nominerats till Nobels fredspris. En person med Honduras i sitt hjärta som har ägnat sitt liv åt att tjäna mänskligheten genom vetenskap. Det råder ingen tvekan om att detta är vårt ögonblick, ett tillfälle också för Honduras kvinnor! skriver Xiomara Castro på Twitter

Och vid hennes gamla universitet UNAH i Honduras huvudstad Tegucigalpa är glädjen förstås lika stor. Där är man inte vana att få uppmärksamhet i hela världen.

David Isaksson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.