Cyklon drabbar fattiga Madagaskar hårt


Hjälpinsats efter orkanen Batsirai. Foto: UNICEF.

Önationen Madagaskar har tidigare drabbats mycket hårt av torka, vilket lett till omfattande svält. Nu har en cyklon svept in över landet. Över 100 människor har dött och totalt är uppemot en halv miljon människor påverkade. Sverige skickar nu tio miljoner i en akut insats.

Texten har uppdaterats 15/2 9.40 med en lägesbeskrivning från MSB:s medarbetare på Madagaskar.

De senaste decennierna har den socio-ekonomiska situationen på Madagaskar kraftigt försämrats, bland annat till följd av politisk instabilitet, och den absoluta fattigdomen har ökat. 2020 fanns Madagaskar på plats 164 av 189 Human Develompent Index.

Sedan 2019 har landets södra regioner drabbats av ihållande torka och idag beräknas 1,3 miljoner människor vara i behov av akut livsmedelshjälp. Madagaskar hör till de länder i Afrika som är mest sårbart för katastrofer och landet är det mest cyklonutsatta av alla länder i Afrika. Klimatförändringar med avskogning (90 procent av landets regnskog har avverkats) och minskad avkastning i det småskaliga jordbruket har ytterligare förvärrat situationen.

Våren 2021 drabbades Madagaskar mycket hårt av torka och nu har cyklonen Batsirai drabbat landets östra region. Staden Mananjary är värst drabbat med omfattande förstörelse. Åtta dagar efter att orkanen slagit till är staden fortfarande utan elektricitet. Viss hjälp har nu anlänt till den drabbade staden, men situationen är alltjämt akut.

– Att vi ger pengar nu är självklart en följd av den akuta situationen och det här är en del av de snabbinsatser som vi har möjligheter att göra. Sen följer vi också utvecklingen i landet på längre sikt, säger chefen för Sidas humanitära enhet, Jakob Wernerman.

Totalt ger Sverige tio miljoner kronor i akut hjälp för att hjälpa de omkring 70 000 människor på Madagaskars östkust som drabbats av cyklonen Batsirai. 6,7 miljoner går till Rädda Barnen och Action Against Hunger, som finns på plats i landet. Stödet kommer att användas för att bistå de drabbade med bland annat rent vatten, livsmedel, hälsovård, liksom kontantstöd och tillfälliga lönearbeten. Akutinsatsen beräknas pågå under de närmaste sex månaderna. 

Förutom detta använder Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) cirka tre miljoner av sitt Sidastöd för att skicka insatspersonal till Madagaskar. I insatsen ingår experter till EU:s behovsbedömningsteam – en logistiker, en säkerhetsrådgivare och en it-expert. Personalen förväntas vara på plats under tre veckor.

– MSB:s tekniska stödteam har arbetat febrilt sedan de anlände. Området kring Mananjary, som ligger i regionen Vatovavy i den östra delen av Madagaskar, är hårt drabbat. Hjälporganisationer samlas i området. EUCPT förbereder ett team bestående av fem personer för att resa till området. Olika hjälporganisationer delar upp områden geografiskt och efter behov. Det är mycket information som flödar. Under arbetet behöver teamet samtidigt följa inkommande rapporter och väderhändelser. En ny storm är på ingång mot Madagaskar och beräknas nå kusten ikväll. Enligt bedömningar väntas den dock passera mer åt den norra delen av Madagaskar och vara av en lägre kategori än cyklonen Batsirai, skriver MSB:s projektledare Daniel Hjärne till Global Bar Magazine.

Sammantaget är dock det svenska stödet till Madagaskar mycket begränsat. 2021 uppgick det till ca 30 miljoner kronor, medan det under decenniet innan bara legat på några miljoner kronor per år, bland annat i form av forskningssamarbete. Och detta trots att behoven alltså länge varit stora.

– Madagaskar är en bortglömd humanitär kris. Det är också ett av få länder i världen där det råder svält utan att dem är orsakat av militära konflikter. Istället har svälten en stark koppling till klimatfrågan. Därför har det också varit svårt för FN att få fram den finansiering man behöver för att kunna hjälpa landet, konstaterar Jakob Wernerman på Sida.

David Isaksson

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.