FN varnar: Risk för hungersnöd på Madagaskar


En mamma väntar på att få hjälp. Foto: WFP/Fenoarisoa Ralaiharinony

FN:s livsmedelsprogram WFP varnar för en kommande hungersnöd på södra Madagaskar till följd av en omfattande torka. 
– Om vi inte får fram mat kommer människor svälta och liv förloras, säger Amer Daoudi, chef på WFP.

Önationen Madagaskar utanför Afrikas östkust är för de flesta okänd och det finns få svenska band till landet. Sedan september förra året har situationen i landet försämrats och människor har tvingats ta av sina redan sedan tidigare begränsade förråd. Bristen på regn gör att den kommande skörden dessutom ser ut att bli mycket dålig och WFP räknar med att den riskerar att uppgå till 40 procent av ett normalt år. Samtidigt har torkan, jorderosion, sandstormar och avskogning förvandlat tidigare jordbruksland till mark som inte längre kan brukas. FN:s livsmedelsprogram behöver 74 miljoner dollar de närmaste sex månaderna för att kunna täcka de akuta behoven.

En del, som den unga aktivisten Marie Christina Kolo, menar att orsaken till dagens situation är klimatkrisen:
– Pandemins konsekvenser hotar den biologiska mångfalden i mitt land – för när människor drabbas av fattigdom så utnyttjar de allt, bara för att överleva. I Madagaskar lever 80 procent av alla på landsbygden och för många handlar det just nu enbart om att kunna skaffa mat för dagen, konstaterar hon i ett samtal med FN:s generalsekreterare nyligen. 

Madagaskar ligger på plats 164 av UNDP:s Human Development Index och med undantag för två mindre forskningsprojekt går inget svenskt bistånd till landet som är ett av världens fattigaste.

Redaktionen

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.