Afghanistan: Centralbankens pengar konfiskeras – hälften till akut nödhjälp


Barn i Afghanistan. Foto: Pxhere.

USA:s president Biden har påbörjat en process som innebär att den afghanska centralbankens reserv som frusits sedan talibanerna tog makten kan komma att delas mellan humanitära insatser och offren från 9/11-attacken.

Beslutet som New York Times rapporterar om här innebär att hälften av de sju miljarder dollar som USA hållit inne sedan talibanerna tagit makten och som deponerats i USA av Afghanistans centralbank nu kan ”släppas”. Detta är något som talibanerna länge krävt, även om de förstås inte hade tänkt att det skulle vara på just detta sätt.

I samband med att talibanerna tog makten i augusti 2021 flydde de högsta cheferna för landets centralbank och då det inte längre var klart vem som hade rätt att kontrollera konto bestämde USA:s centralbank (Federal Reserve) att frysa pengarna. Förutom medlen i USA finns ca två miljarder dollar på konton i andra länder, skriver New York Times.

Förutom talibanerna krävde också en grupp anhöriga till offer från attacken den 11:e september 2001 en del av kakan, med stöd av tidigare rättsprocesser mot talibanerna som de genomfört – och vunnit.

Den 11:e februari utfärdade Biden en exekutiv order och inledde därmed den juridiska process med målet att hälften av summan förs över till en fond som skulle kunna hjälpa det afghanska folket med humanitärt stöd. Hur pengarna ska fördelas och genom vilka organisationer de i så fall ska kanaliseras är inte klart. Och den andra hälften ser alltså ut att kunna gå till att kompensera offer för 9/11.

Det saknas dock inte kritik mot den sista delen. Även anhöriga i USA som uttalar sig menar att alla medel behövs för humanitära insatser i landet där situationen nu är akut. Och dessutom så var ingen av terroristerna själv från Afghanistan.

Masood Ahmed ordförande för den amerikanska tankesmedjan Center for Global Development och tidigare chef för IMF i mellanöstern säger i en kommentar att:

– Frigörandet av 3,5 miljarder från landets valutareserv för att möta de akuta problemen är ett välkommet beslut, men krisen i Afghanistan kan inte lösas utan lättnader på de restriktioner som gäller för den afghanska ekonomin och landets banksystem. 

– Bidens besked är ytterligare ett hårt slag mot det afghanska folket som lider oerhört svårt just nu. Banksystemet ligger i princip nere, näringslivet är förlamat och matpriserna är skyhöga. För att få landets ekonomi på fötter igen behövs en fungerande centralbank. USA ger sken av att man vill adressera den humanitära situationen, men i stället för att ge människor chansen till ett värdigt liv med egen försörjning knuffar man Afghanistan mot en total ekonomisk kollaps där tiotals miljoner människor hänvisas till matköer och nödhjälp. Det afghanska folket orsakade inte 9/11 men det är de som straffas, kommenterar Andreas Stefansson från Svenska Afghanistankommitténs kontor i Kabul.

David Isaksson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.