Efterfrågan på kol slår rekord


Kolbrytning. Foto: Albert Hyseni/Unsplash.

Internationella energirådet IEA rapporterar att elproduktionen från kol väntas öka med nio procent under 2021. Orsaken är den starka ekonomiska återhämtningen och ökade produktionen i bland annat Kina och Indien.

Kina, Indien och USA har ökat sin efterfrågan och konsumtion. Den globala ökningen försvårar arbetet med att minska utsläppen av växthusgaser. De miljövänliga alternativen lyckas inte hänga med när efterfrågan på el ökar i snabb takt. 

Den totala efterfrågan på kol, inklusive för industrier som cement och stål, förväntas öka med sex procent i år. Även om den inte kommer att överstiga rekordförbrukningen under 2013 och 2014 kan den nå en ny rekordnivå nästa år, skriver IEA i sin rapport.

– Ökningen är ett oroväckande tecken på hur långt bortom spåren världen befinner sig i sina ansträngningar att få till stånd nollutsläpp, säger IEA:s VD Fatih Birol i en kommentar.

Kina står för mer än hälften av den globala koleldade kraftproduktionen och förväntas få en ökning med nio procent under 2021, enligt IEA. Produktionen i Indien beräknas öka med 12 procent i år.

Att minska kolanvändningen var en viktig tvistefråga vid klimatsamtalen i Glasgow 2021 där länderna slutligen enades om att ”fasa ner” förbrukningen som en del av sina ansträngningar för att hålla den globala temperaturökningen så nära 1,5 grader som möjligt.

Kina har redan lovat att börja minska kolförbrukningen, men kommer att göra det först efter 2025, vilket ger utvecklarna stort spelrum att öka produktionen ytterligare under de kommande fyra åren.

Redaktionen

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.