Global Podd 94. Sydsudan i väntan på Lundin-rättegången


Flygbild från översvämning i Unity State, Sydsudan. Foto: Petter Bolme.

Under mer än tio års tid har Petter Bolme följt och rapporterat kring bolaget Lundin och de övergrepp som företaget anklagats för att begått i Sydsudan. Nu har åtal väcks för medverkan till krigsbrott. Hör Petter Bolme berätta direkt från Sydsudans huvudstad Juba om stämningen inför rättegången.

Från 1997 till 2003 bedrev Lundin verksamhet i södra Sudan. Bolaget anklagades av bland andra Amnesty International för att ha förvärrat konflikten med sin närvaro vilket lett till att ca 10 000 människor dödats och många fler fördrevs.

2010 inledde Internationella åklagarkammaren i Stockholm en förundersökning kring misstänkta krigsbrott. Den 11:e november 2021 väcktes åtal mot Alex Schneiter och Ian Lundin. Datum för rättegången är inte bestämd.

Hur känner människor i Sydsudan? Minns de fortfarande det som hände? Vad hoppas de att processen ska leda till och hur viktigt är frågan om upprättelse idag?

Samtidigt pågår just nu enorma översvämningar i just de områden där Lundin exploaterade oljan. Den humanitära situationen är återigen akut och ytterligare 800 000 människor har tvingats lämna sina hem.

I avsnitt 94 av Global Podd berättar Petter Bolme, på plats i Juba, om utvecklingen i Sydsudan.

Programledare: David Isaksson.

Lyssna på Spotify här

Lyssna på Podcaster här

Läs också:

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.