Julaftonsmassaker i Burma


Illustration från Twitter.

Minst 35 civila dödades på julafton i Burma. Personerna, däribland minst ett barn, tvingades ut ur sina fordon, dödades och brändes. Två biståndsarbetare från Rädda Barnen saknas efter attacken som militären sannolikt utfört.

Attacken ägde rum i delstaten Kayah i östra Burma på julafton, nära ett område som kontrolleras av militären och där Karenfolket sedan länge sökt självstyre. Förkolnade kvarlevor av mer än 30 personer, däribland kvinnor och barn, har hittats efter attacken. 

I ett uttalande skriver militärjuntan att fordonen vägrat stanna och att det man kallar för ”terrorister” skjutit mot soldater som besvarade elden. I uttalandet nämndes inte att några fordon eller kroppar hade bränts. Karenfolkets försvarsstyrka, en av de största miliserna i landet, har i ett uttalande sagt att de döda inte är deras medlemmar, utan civila som sökte skydd från konflikten.

FN fördömer attacken och kräver att den ska utredas. – Jag fördömer denna allvarliga händelse och alla attacker mot civila i hela landet, som är förbjudna enligt internationell humanitär rätt, säger Martin Griffiths, FN:s undergeneralsekreterare för humanitära frågor.

Kritiken är samtidigt hård från Burma-aktivister mot FN, som man menar uttalar sig alltför försiktigt när allt pekar på att det är just juntan som utfört massakern:

– FN:s chef verkar vara den enda i hela världen som inte vet vilka som genomfört attacken. Att be förövarna att utreda sina egna brott är vad det internationella samfundet har gjort i årtionden. Det skapade en känsla av straffrihet och uppmuntrade till fler brott, skriver Mark Farmaner, chef för den brittiska Burma-kampanjen på Twitter.

Två biståndsarbetare från Rädda Barnen som hade utfört hjälparbete i närheten och var på väg hem för att fira jul blev indragna i attacken och är fortfarande försvunna. Deras privata fordon attackerades och brändes. 

– Rädda Barnen fördömer denna attack som ett brott mot internationell humanitär rätt. Vi är förskräckta över det våld som utövas mot oskyldiga civila och vår personal, som är hängivna humanister och stöder miljontals behövande barn i Myanmar. Utredningen av händelsen fortsätter, men attacker mot biståndsarbetare kan inte tolereras, säger Inger Ashing, VD för den internationella Rädda Barnen-rörelsen.

Det här är inte första gången något liknande händer. Tidigare i december rapporterades att burmesiska soldater gripit elva bybor, inklusive barn, i Sagaingregionen i nordvästra Burma och bränt dem levande.

– Efter att den tagit makten har Myanmars militär trappat upp sin våldsanvändning mot civila med hjälp av taktik som finslipats under tidigare grymheter. Det är en planerad kampanj av mordbränder och mord som riktar sig mot civila, skriver Human Rights Watch chef Kenneth Roth på Twitter.

Tomas Nordberg

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.