Fyra av tio saknar internet


Illustration: ITU

Internationella teleunionen (ITU) rapporterar att 63 procent av världens befolkning har tillgång till internet 2021, vilket är en ökning med sju procent från 2019. Men 37 procent av världsbefolkningen har aldrig kopplat upp sig på nätet. Därmed så består de stora klyftorna.

Inte oväntat bor de flesta som har problem med att koppla upp sig i utvecklingsländer, eller i världens minst utvecklade länder. I Sverige använder 94 procent av befolkningen internet 2021, men enligt en annan rapport saknar fyra av tio i världen internet och för de som är uppkopplade är möjligheten ofta starkt begränsad då man till exempel enbart har internet över mobilen.  

Antalet internetanvändare har ökat från 4,1 miljarder människor år 2019 till 4,9 miljarder människor år 2021. Ökningen verkar vara relaterat till att människor anknyter mer under covid. År 2020 ökade antalet användare med över 10 procent, en ökning som drevs av tillväxtländer. År 2021 var motsvarande siffra 5,8 procent.

Tillgång till Internet är relaterat till de globala målen och särskilt nummer fyra, god utbildning för alla, nummer fem, jämställdhet, mål sju, hållbar energi för alla, mål nio, hållbar industri, innovationer och infrastruktur, mål tio, minskad ojämlikhet och mål sexton, fredliga och inkluderande samhällen. Ibland annat Chile har man nu börjat diskutera att tillgången till Internet måste ses som en demokrati- och rättighetsfråga som bör skrivas in i den nya konstitutionen.

ITU uppskattar att 2,9 miljarder människor saknar interanslutning i slutet av år 2021. 96 procent av dessa 2,9 miljarder människor bor i utvecklingsländer. Omkring 390 miljoner människor uppskattas sakna mobiltäckning. 

I Afrika har 33 procent internetuppkoppling

– Denna statistik visar på stora framsteg mot ITU:s uppdrag att koppla samman världen. Men det finns fortfarande en stor klyfta i de minst utvecklade länderna, där nästan tre fjärdedelar av befolkningen aldrig har anslutit sig till internet. Kvinnor i de minst utvecklade länderna är särskilt marginaliserade, där ungefär fyra av fem fortfarande är offline, säger Doreen Bogdan-Martin, chef för för utveckling av telekommunikation på ITU i ett pressmeddelande.

Läs rapporten i dess helhet här

Tomas Nordberg

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.