Ett slags farväl


HKCTU har tvingats till nedläggning.

Den fackliga centralorganisationen HKCTU har tvingats till upplösning. Med den försvinner några av de sista spåren av Hongkongs demokratirörelse.

Det kom ett mail till redaktionen med rubriken ”Farewell”, tillsammans med bilden ovan. Det är Hongkongs oberoende och genom åren stridbara fackliga centralorganisation HKCTU som nu tar farväl av alla som genom åren haft kontakt med organisationen, då man av den kinesiska regimen tvingats till upplösning

Organisationens generalsekreterare Lee Cheuk-yan sitter fängslad för sin roll i proteströrelserna 2019 och förväntas få sitt fängelsestraff ytterligare utökat i samband med den rättegång som nu pågår mot honom och andra demokratikämpar. I sitt tal till rätten i samband med den andra rättegången nu i november sa han bland annat:

Att hedra minnet av fjärde juni massakern (Himmelska fridens torg) är något som sitter mycket djupt inom mig. Eller som Milan Kundera skrev i boken Skrattet och glömskan ”Människans kamp mot makten är minnets kamp mot glömskan.”

Med HKCTU dör inte bara en stridbar facklig organisation, utan också mycket av magin bakom Hongkong: en plats med höga hus och små gränder, med finansbransch och lyxliv, men också kämpande människor som trodde på en bättre värld.

”When will we be back” står det skrivet på fasaden. Och kanske är det i det långa loppet trots allt en fråga om när snarare än om.

Åtminstone så länge vi fortsätter att minnas.

David Isaksson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.