Hongkongs oberoende fack tvingas till nedläggning


Styrelsen i HCTU meddelar att organisationen ska upplösas.

Det ökande förtrycket och hotet gör att Hongkongs stridbara oberoende fackliga centralorganisation HKCTU tvingats upplösa sig, för att inte riskera de aktivas personliga säkerhet. Organisationens generalsekreterare Lee Cheuk Yan är sedan tidigare dömd till fängelse för sin roll i demokratirörelsen.

Texten har uppdaterats 21/9 11.00.

De oberoende fackliga organisationerna har spelat en viktig roll inom demokratirörelsen i Hongkong, även om de inte alltid synts lika mycket som de unga aktivisterna.

Hong Kong Confederation of Trade Unions (HKCTU) är den centralorganisation som organiserat de oberoende fackliga organisationer i Hongkong. I takt med att det kinesiska förtrycket hårdnat har allt fler medlemmar och aktivt utsatts för personliga påtryckningar. I augusti meddelade Hongkongs oberoende lärarförbund Hong Kong Professional Teachers Union att organisationen skulle upplösas och nu sker alltså samma sak med den fackliga centralorganisationen HKCTU. Det här innebär bland annat att HKCTU inte längre kommer att kunna driva några arbetsrättsliga fall för enskilda medlemmar.

Lee Cheuk Yan under en demonstration 2019. Film: Ingrid Persson.

Regimen anklagar HKCTU för att ”konspirera med utländska krafter” och nämner bland annat det faktum att Hongkongfacket är medlemmar i den internationella fackliga centralorganisationen ITUC där också svenska LO, SACO och TCO är medlemmar. Samtidigt som HKCTU nu i praktiken förbjuds så sitter dess stridbare generalsekreterare Lee Cheuk Yan fängslad som en följd av de protestaktioner han tidigare organiserat tillsammans med andra demokratiaktivister. Lee Cheuk Yan dömdes i april till 18 månaders fängelse och riskerar nu upp till tio års fängelse totalt sett.

I en intervju med tidningen Arbetet säger Oscar Ernerot, chef för LO:s internationella avdelning:

– Man blir bedrövad. Det går inte att bedriva facklig verksamhet i Hongkong längre, det är ett djupt ingrepp i grundläggande mänskliga rättigheter att människor inte ska kunna stå upp för goda villkor i arbetslivet.

– Konsekvenserna av den nationella säkerhetslagen är i princip så hårda som vi förutspådde i de analyser vi gjorde innan. Det här är ett angrepp på hela det öppna samhället, inte bara på de fackliga organisationerna utan på alla som står för demokratiska värderingar.

David Isaksson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.