Stort svenskt stöd till Palestinaflyktingar


Utrikesminister Ann Linde och t hö Jordaniens utrikesminister Ayman Safadi. Foto: UNRWA.

Sverige kommer under åren 2022–2025 att bidra med totalt 2,1 miljarder kronor till FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar (UNRWA) och dess humanitära verksamhet. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Avtalet bidrar till en mer hållbar och förutsebar finansiering av UNRWA:s kärnverksamhet, framför allt vad gäller utbildning och hälsovård för Palestinaflyktingar. Det svenska beslutet kom i samband med en internationell konferens om UNRWA den 16e november, en konferens som Sverige och Jordanien stod värd för. Även Norge har beslutat om förnyat och utökat stöd till UNRWA.  

Det nya avtalet innebär att Sverige under fyra år kommer att bidra med 2,1 miljarder kronor till UNRWA:s programbudget som utgör ryggraden i UNRWA:s humanitära verksamhet. Stödet gör det bland annat möjligt för över en halv miljon palestinska barn att gå i skolan och att 2,8 miljoner barn och vuxna får primärvård.

– Genom sin verksamhet svarar UNRWA mot humanitära behov och bidrar samtidigt till stabilitet och värdighet för miljoner flyktingar i en konfliktfylld region, säger biståndsminister Per Olsson Fridh i regeringens pressmeddelande.

2018 beslutade USA:s dåvarande president Donald Trump att avsluta stödet till UNRWA. Och även om Biden i april 2021 beslutade att återinföra stödet så är UNRWA:s verksamhet fortfarande starkt underfinansierad.

Redaktionen

Bakgrund:
UNRWA ger stöd till över 5,7 miljoner palestinska flyktingar i Libanon, Jordanien, Syrien, Västbanken och Gaza. FN-myndigheten svarar för hälsa, mathjälp och andra skyddsfrågor.

Lyssna också på

  

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.