Global Podd 72. Efter Gaza-kriget – Vem bryr sig nu?


Över 2000 hem förstördes i det senaste GAza-kriget. Foto: Shutterstock.

Gaza-kriget är över – i alla fall för den här gången – och återigen har Palestina hamnat i skymundan. Vad kommer att hända nu? Varför är förtroendet för den palestinska myndigheten i botten och kan relationen mellan Biden och den nya israeliska regeringen leda till förbättringar? För två månader sedan diskuterade vi återuppbyggnaden efter kriget i Gaza. Nu är det dags för en uppföljning.

Under kriget förstördes mer än 2 000 hus och idag lever tusentals barn och familjer under fruktansvärda omständigheter. Visst stöd till återuppbyggnaden har utlovats, men någon större givarkonferens är än så länge inte aktuell. Frågan är om världen bryr sig – på riktigt! Kommer biståndsgivarna att skjuta till de pengar som behövs och kommer någon att ställa krav på Israel att ersätta det man raserat?

Men allt är inte negativt. Allt fler får upp ögonen för hur palestinierna lever och är beredda att lyssna på deras berättelser. Samtidigt är förtroendet för den palestinska myndigheten i botten sedan en av dess hårdaste kritiker mördats. 

För snart två månader sedan diskuterade vi återuppbyggnaden efter kriget i Gaza i Global Podd. Nu är det dags för en uppföljning.

Medverkande:

  • Anna Vidén, forskare, tidigare verksam vid University of Pennsylvania och idag knuten till Utrikespolitiska institutet.
  • Anna Sundström, Generalsekreterare för Palmecentret.
  • Johan Schaar, tidigare biståndschef vid det svenska generalkonsulatet i Jerusalem och idag verksam vid Sipri.

Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.

Lyssna på Podcaster här

Här kan du läsa den artikel som nämns i samtalet.

Lyssna också på

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.